De ontwikkelaars van Firefox hebben een groot aantal optimalisaties doorgevoerd waardoor versie 3 van de browser aanzienlijk minder geheugen gebruikt dan zijn voorganger en de concurrentie. Firefox 3 verschijnt later dit voorjaar.
Om na te gaan hoeveel geheugen gebruikt wordt door Firefox 3 bčta 4, Firefox 2.0.0.12, Internet Explorer 7, Opera 9.5 bčta en Safari 3.0.4 bčta is een uitgebreide testsuite in elkaar gezet door de Firefox-ontwikkelaars. Daarmee kan een groot aantal webpagina's al dan niet tegelijkertijd geopend, 'bekeken' en vervolgens afgesloten. Dat levert de conclusie op dat de bčtaversie van Firefox 3 te allen tijde minder geheugen gebruikt dan de andere onderzochte browsers, meldt Ars Technica.
De eindscore van Firefox 3 bčta 4 ligt aan het einde van de test rond de 90MB, terwijl tijdens de test ruwweg 200MB in gebruik is. Firefox 2.0.0.12 verbruikt ongeveer 275MB en sluit af op 230MB. De geteste Opera-versie maakt tijdens de test gebruik van iets minder dan 250MB aan geheugen en sluit daarmee ook af. Internet Explorer 7 begint op 300MB, groeit tijdens de test langzaam naar 500MB en blijft daar tot het einde hangen. Met Safari 3 en Internet Explorer 8 kon de testsuite niet volledig worden uitgevoerd omdat deze browsers er door crashtten.
Om de daling in het geheugengebruik voor elkaar te krijgen, hebben de bouwers van de populaire opensourcebrowser verschillende technieken toegepast. Zo wordt geheugenfragmentatie zoveel mogelijk voorkomen en is gepoogd het aantal geheugenallocaties te verminderen. Verder is de jemalloc-allocator uit het Freebsd-project geleend om de geheugenprestaties te verbeteren.
Een andere verbetering is de nieuwe xpcom-cycle collector, die automatisch zoekt naar objecten die nog geheugen innemen terwijl ze niet langer actief zijn. Dit heeft onder andere voordeel voor add-ons, die vanwege slechte code geheugenlekken kunnen veroorzaken. De oorzaak van de lekken kan door de cycle collector worden opgespoord en opgeruimd. Verder is het cachegedrag van Firefox 3 verbeterd en wordt de uitgepakte data van afbeeldingen niet langer in het geheugen bewaard.bron: tweakers.net