Voor maximale koeling van de cpu gebruiken tweakers al tijden Arctic Silver 5: een koelpasta met zilverdeeltjes. Het bedrijf Innovation Cooling brengt echter een beter geleidende pasta op basis van synthetische diamantdeeltjes op de markt.
Zoals overklokkende tweakers wel weten wordt koelpasta gebruikt om de microscopisch kleine ruimtes tussen de processorcore en het koelblok op te vullen. De lucht die er anders tussen zou zitten isoleert namelijk heel goed, waardoor de warmte niet goed afgevoerd kan worden. Koelpasta wordt daarom vaak gevuld met microscopische metaaldeeltjes, in het geval van de Arctic Silver-lijn zijn dat vooral 99,9 procent pure zilverdeeltjes. Deze koelpasta is sinds zijn introductie in 2003 altijd de populairste koelpasta geweest voor overklokkers, maar het Amerikaanse bedrijf Innovation Cooling claimt dat hun gelijkgeprijsde IC Diamond 7 Carat-koelpasta de warmte vijf keer beter geleidt dan een op zilver gebaseerde pasta. AMDZone wilde deze claim met alle plezier verifiŽren.
De specificaties op de site van Innovation Cooling liegen er niet om: iedere tube IC Diamond 7 Carat bevat zeven karaat aan synthetische diamantdeeltjes. Nadat de pasta opgedroogd is en de koeler gemonteerd mag worden, is het gewichtspercentage van het dure stofje gestegen van 92 procent naar 94 procent. De kracht van de pasta zit in de extreem hoge warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van 2000 tot 2500 W/mK; zilver komt niet verder dan 406 tot 429 W/mK. De gemiddelde diameter van de deeltjes in IC Diamond 7 Carat is met minder dan 40 micrometer ook kleiner dan die van Arctic Silver 5 waarin de deeltjes gemiddeld kleiner dan 49 micrometer zijn. Een ander voordeel van de diamantpasta zou de inwerktijd zijn: al na twee uur functioneert de pasta optimaal, terwijl AS5 volgens de specificaties 50 tot 200 uur nodig heeft om tot maximale koelprestaties te komen.
Beide pasta's werden getest op een AMD Athlon X2 BE2350-processor en de temperatuur in ruststand werd vijf minuten na het opstarten van de computer gemeten. Er was in onbelaste toestand amper een verschil zichtbaar tussen beide koelpasta's: de diamantpasta hield de processor op 29,4 graden Celsius, vlak boven de omgevingstemperatuur van 29,2 graden. Arctic Silver liet de processor 0,6 graden warmer worden, namelijk 30 graden Celsius. Vervolgens werd het systeem aan het werk gezet met de Map Compilation-benchmark van Valve. Hier werden de verschillen beter zichtbaar: Arctic Silver scoorde een maximumtemperatuur van 40,6 graden Celsius, terwijl IC Diamond 7 Carat een temperatuur van 37,8 liet noteren. Dit testresultaat bracht AMDZone tot de conclusie dat IC Diamond 7 Carat een goede concurrent voor Arctic Silver is, maar dat er geen enkele reden is om de laatstgenoemde koelpasta van je processorkern af te poetsen en te vervangen door de testwinnaar.