+ Reageren op discussie
Resultaten: 1 t/m 8 van 8
Overzicht bedankjes17Bedankjes
 • 10 Geplaatst door karel
 • 3 Geplaatst door ava
 • 2 Geplaatst door computerfreak3
 • 2 Geplaatst door ricardo425

Hoe installeer ik Windows XP?

Dit is een discussie over Hoe installeer ik Windows XP? in het forum Windows XP , en maakt deel van de Handleidingen & tips categorie; Het installeren van Windows XP Starten van de installatie Installeren van Windows XP is werkelijk eenvoudig. De installatie van Windows ...

 1. #1
  Voorzitter PCH vzw karel's schermafbeelding
  Geregistreerd
  24 mei 2006
  Locatie
  Wondelgem
  Leeftijd
  29
  Berichten
  5.486

  Standaard Hoe installeer ik Windows XP?

  Het installeren van Windows XP

  Starten van de installatie

  Installeren van Windows XP is werkelijk eenvoudig. De installatie van Windows XP is nog sneller gemaakt dan een andere vorige versie. Om met de installatie te beginnen, moet u CD-rom van Windows XP in uw CD ROM steken. In de meeste gevallen zal de cd vanzelf opstarten. Indien dit niet zo is moet u de instelling in de BIOS setup wijzigen. De BIOS setup is het basis systeem dat je hardware van je pc configureert. Enkel ervaren gebruikers worden aangeraden deze instellingen te wijzigen. Verkeerde instellingen kan leiden tot het niet werken of zelfs stukgaan van je pc. Om in de BIOS setup te gaan moet je meestal op DELETE drukken voordat het systeem start. Dit kan wel wijzigen naargelang uw moederbord model. Ook de instellingen in de SETUP zijn vaak verschillend. We raden u aan eerst de handleiding van uw systeem te raadplegen voordat u aan de slag gaat. In de BIOS setup moet je de Boot-volgorde instellen. Het CD-ROM station zou als eerste moeten staan, zodat je windows xp kan installeren.
  figuur 1

  Nadat je de wijzigingen in de BIOS hebt doorgevoerd en je het systeem hebt herstart zal de setup van Windows automatisch starten en zal die controleren of het systeem aan de systeemvereisten voldoet. Hierna zullen enkele systeembestanden worden gekopieerd zoals voorgeteld in figuur1. hier kan je kiezen tussen "installatie" en "reparatie" van windows xp gebruik makend van de recovery console. Ook al heeft uw pc een klein probleem, raden we een "verse" installatie van XP. Het kan ook gebeuren als windows een lange tijd geleden in geïnstalleerd hij na een tijd traag begint te werken of er fouten beginnen op te treden. Dit kan komen door vele registerwijzigingen gedurende installatie van teveel programma's/games.... Ook kan windows besmet zijn met een virus. Een nieuwe installatie verhelpt deze problemen. Op het scherm weergeven in figuur 1, druk op ENTER, om de installatie verder te zetten. Vervolgens zal de GEBRUIKSOVEREENKOMST verschijnen. Het is een soort contract met Microsoft. Elk programma heeft wel een gelijkaardige overeenkomst.


  figuur 2

  Indien je akkoord gaat met de overeenkomst, druk dan op de F8 toets, zodat je kan verder gaan. Indien je niet akkoord gaat druk je op de ESCAPE toets. Indien je niet akkoord gaat kan de installatie niet doorgaan. na het drukken op de ESCAPE toets wordt de installatie afgebroken en wordt alle informatie verwijderd die reeds werd opgeslagen.
  Nadat je akkoord bent gegaan, zal er worden gevraagd waar je Windows wil installeren. Je harde schijf word best eerst gepartitioneerd. Indien je een nieuwe pc hebt dat geen besturingssysteem heeft, moet je eerst partitioneren en daarna formateren.

  Partities

  Een partitie of een schijf is een hoeveelheid schijfruimte die je wil gebruiken voor iets. vb: je kan een partitie aanmaken voor muziek, een andere voor documenten... natuurlijk 1 soort bestanden opslaan op een partitie is niet verplicht. Dit was slechts een voorbeeld. Denk goed na vooraleer je de ruimte van een partitie instelt. Je kan natuurlijk ook alle beschikbare ruimte gebruiken van je harde schijf maar dit is niet aangeraden. Het is beter om 2 partities te hebben, of meer indien je veel ruimte hebt. De eerste partitie, C:\, zou voor Windows moeten zijn, en de tweede, D:\, zou voor vb je documenten moeten zijn.
  Wanneer er iets gebeurd met je Windows, zullen al je documenten veilig staan op D:\, zo kan je snel C:\ formateren en Windows opnieuw installeren zonder het verlies van je documenten. De groote van C:\ kies je naargelang het aantal programma's dat je zal installeren. Als je weet dat je veel programma's zal gebruiken maak je een grote partitie. Probeer ervoor te zorgen dat C:\ altijd 10-15% vrije ruimte heeft. Een vollere schijf vertraagt de snelheid van je pc.
  Setup zal een scherm weergeven zoals in figuur3 dat je toelaat partities te configureren. Deze stappen zijn zeer gemakkelijk, en de setup geeft telkens gedetailleerde informatie weer bij elke stap. Indien je geen partities hebt, zal je een "ongepartitioneerde" label zien, of indien je partities hebt, zal je de details ervan zien in de tabel (figuur3).
  Om een partitie aan te maken druk op C en een scherm zal verschijnen en zal vragen of je alle beschikbare ruimte wil gebruiken. Indien je kiest voor nee, kan je de gewenste grootte instellen in bytes. Om een tweede partitie aan te maken volg deze stappen opnieuw. Nadat je de grootte van de partities hebt ingesteld kom je terug op het scherm weergegeven in figuur3. Vanaf hier kan je de gewenste procedure herhalen door gebruik te maken van de pijltjestoetsen.
  OPM! Windows Xp reserveert 8Mb ongepartitioneerde ruimte. Dit is nodig om informatie op te slaan ivm actieve partities. Wees dus niet ongerust over deze ruimte.
  figuur3

  Nadat je partities hebt aangemaakt, moet je deze formateren (wissen). Formateren van een partitie betekent de ruimte toewijzen aan het bestandsysteem. Dit proces wist alle gegevens van de schijf. Het bestandstructuursysteem zorgt voor de instructie voor de opslag van bestanden. windows 95 maakte gerbuik van FAT, windows 98 van FAT32, een meer krachtigere en slimmere structuur. UIteraard kan wndows 98 ook in Fat worden uitgevoerd, maar windows 95 kan niet draaien op een Fat32, omdat dat nieuwer is. Na FAT32, Windows 2000 en Xp komen op met NTFS. Deze beheerd de bestanden gemakkelijker en het ondersteund nieuwe mogelijkheden. Ook windows Xp kan draaien onder FAT32, maar je kiest beter voor NTFS.
  Nadat je de partitie hebt geselecteerd, een scherm zoals figuur4 zal verschijnen, die zal vragen in welke structuur je de partitie wenst te formateren. Je kan kiezen tussen NTFS (snel of normaal) of FAT32 (snel of normaal). De snele optie formateerd op een snelle manier, en de normale optie doet dit traag en zoekt slechte sectoren op je schijf. Je kiest het best voor Normaal.


  figuur4

  Indien je schijf reeds is geformateerd, heb je mogelik de optie "schijf intact laten - geen wijzigingen" Je kan nu kiezen voor het formateren van de schijf. Het installeren van 2 besturingssysteem via deze manier is geen goed idee. Controleer zeker de grootte van je partities, want nadien kan je die niet meer wijzigen zonder verlies van data.
  figuur5-6-7

  Na voltooiing van deze stappen, zal de computer herstarten.

  Het tweede gedeelte van de installatie

  Nadat het systeem is herstart, zal de installatie automatisch worden verdergezet. Een scherm gelijkend op figuur 8 zal verschijnen:


  figuur8

  Dit gedeelde van de setup herkend de hardware apparaten die in je systeem zijn geinstalleerd en zal de bijhorende drivers installeren. Wacht gewoon tot een dialoogvenster verschijnt op het scherm.
  In dit gedeelte van de setup is het normaal dat je monitor enkele malen zwart word voor enkele seconden en dan terug verschijnt. Dit is volkomen normaal. Dit kan 2 tot 3 maal voorkomen. Geen paniek, Je monitor is ok

  Overige Instellingen

  Nadat je scherm meerdere malen heeft geflikkerd, zal je enkele gegevens moeten invoeren om het systeem in te stellen naar jou hand.
  Eerst moet je de Landinstellingen en Taalopties instellen. Deze zijn afhankelijk van de locatie. Deze informatie heeft belang bij instellingen voor internet en weer op het internet.
  figuur9

  Na de configuratie van de Land en regio instellingen, moet je je persoonlijke gegevens invullen (fig10) om zo je versie van windows XP te personaliseren. Na het invulen van je persoonlijke informatie zal je de productcode van windows xp moeten invoeren (fig11). Deze is gedrukt op het doosje van je windows cd. Deze code is 25 karakters lang en is belangrijk om je uniek exemplaar van windows te controleren. Geef deze code niet door. Deze is belangrijk! Het invoeren van een ongeldige code leidt tot het einde van de setup, dus weer voorzichtig bij het invoeren van de code.  figuur10-11

  Nu moet je een naam ingeven voor je computer en een paswoord voor de administrator account.


  figuur12

  Indien je een netwerk hebt, zullen de andere gebruikers, je gekozen computernaam zien. Setup creëert een standaard account ADMINISTRATOR. Deze account kan belangrijke wijzigingen doorvoeren in het systeem. Een paswoord ingeven in dus een aanrader. Dit beschermt je pc tegen ongewenste gebruikers die bestanden en instellingen zouden wijzigen. het paswoord moet je 2x invoeren als bevestiging. Vergeet dit paswoord niet. Indien je je pc wenst te herstellen kan dit via de ADMINISTRATOR account.
  Vervolgens zal je de tijd en datum moeten ingeven (fig13). Je moet ook de tijdzone selecteren zodat windows weet hoe hij de tijd moet wijzigen.


  figuur13

  Na voltooiing van deze stappen, zal je even moeten wachten zodat seup je netwerkconecties kan controleren.
  Wanneer setup klaar is met deze controle, zal een scherm verschijnen zoals op fig14. (indien je netwerkadapters hebt op je pc)

  figuur14

  Je kan standaard instellingen kiezen wanneer je een klein netwerk hebt of voor aangepast waneer je een groot netwerk hebt met aangepaste instellingen. Indien je geen netwerk hebt, kies dan ook standaard.


  figuur15

  Na voltooiing van de netwerkinstellingen, Windows zal bestanden kopiëren en configureren. Je moet enkel wachten. Daarna zal je computer herstarten. (fig16)


  figuur16

  Na de systeem herstart, moet je nog enkele gegevens invoeren omtrent wie de computer zal gebruiken, internet instellingen en of je xp wenst te registreren. Daarna verschijnt het bureaublad (fig17)  figuur17
  Bijgevoegde miniaturen Bijgevoegde miniaturen Hoe installeer ik Windows XP?-17cm7.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-instalxp1.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win0.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win1.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-02hl7.jpg  

  Hoe installeer ik Windows XP?-04ie6.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win2.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win3.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win4.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win5.jpg  

  Hoe installeer ik Windows XP?-win6.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win7.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-11hk7.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-16jd0.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-15ym8.jpg  

  Hoe installeer ik Windows XP?-14sn2.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win9.jpg   Hoe installeer ik Windows XP?-win8.jpg  
  Laatst gewijzigd door karel; 14 maart 2009 om 13:32
  Yannick, narcotrix, ricardo425 en 7 andere personen gaven dit bericht een bedankje.
  Is uw probleem OPGELOST?
  Laat dit weten met een reactie aub en druk op de OPGELOST knop!!!

  - Volg PC-Helpforum op Facebook & Twitter
  - Download onze mobiele applicaties voor Android, iOS en BlackBerry hier

 2. #2
  ava
  ava is offline
  Nieuweling
  Geregistreerd
  28 december 2009
  Berichten
  1

  Standaard

  prachtig gedaan
  frgulickx, karel en ricardo425 gaven dit bericht een bedankje.

 3. #3
  Lid computerfreak3's schermafbeelding
  Geregistreerd
  28 februari 2010
  Locatie
  belgium
  Berichten
  46

  Standaard

  leuke workshop !
  karel en ricardo425 gaven dit bericht een bedankje.

 4. #4
  Lid Toyotex's schermafbeelding
  Geregistreerd
  14 augustus 2010
  Locatie
  Putte (bij Mechelen)
  Leeftijd
  22
  Berichten
  177

  Standaard

  Karel,

  Mag je mij wel eens vertellen hoe je van Windows XP Home Edition overgaat naar de Windows XP Professional..
  Want dat wil ik toch ook wel kunnen hoor
  lol

  (1ste figuur = Home Edition en 2de figuur = Pro -- 3de figuur foto = Home Edition en 4de figuur terug Pro :p)

  Goede Tutorial verder :)

  greets,
  kevin
  Laatst gewijzigd door Toyotex; 15 oktober 2010 om 09:26

 5. #5
  Nieuweling
  Geregistreerd
  17 oktober 2010
  Locatie
  Putte
  Berichten
  1

  Standaard

  Ik vind het een duidelijke uitleg,goed gedaan .Ik heb echter het probleem dat het pijltje in het midden van het scherm niet kan bewogen worden om de landinstellingen aan te duiden.Waaraan ligt dit?
  Mvg,
  Lynx

 6. #6
  Ervaren Lid
  Geregistreerd
  6 april 2009
  Leeftijd
  27
  Berichten
  3.771

  Standaard

  Verloopt de installatie verder normaal?
  Hoe zijn je muis en toetsenbord met de pc verbonden? Via usb?

 7. #7
  Lid
  Geregistreerd
  4 maart 2011
  Berichten
  21

  Standaard Installeren van XP

  Hoi
  Bedankt voor u handleiding, ik zal het zo snel mogelijk door lezen
  en opnieuw proberen.
  Groet
  Hawkwind

 8. #8
  Lid
  Geregistreerd
  12 januari 2010
  Locatie
  Gent
  Berichten
  510

  Standaard

  kan ik goed mee verder. Bedankt voor de duidelijke uitleg
  Laatst gewijzigd door ricardo425; 21 april 2011 om 15:26
  karel en serjo gaven dit bericht een bedankje.

+ Reageren op discussie

Soortgelijke discussies

 1. Hoe installeer ik Windows 7?
  door Kurtt in forum Windows 7
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 15 juni 2011, 20:01
 2. Reacties: 3
  Laatste bericht: 2 juni 2011, 13:04
 3. Hoe installeer ik windows 7 op mijn laptop
  door verschuur in forum Archief Windows
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 2 maart 2011, 10:58
 4. Hoe installeer ik Windows Vista?
  door Kurtt in forum Windows Vista
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 2 januari 2011, 17:41
 5. Hoe installeer ik Ubuntu (10.10)
  door Jürgen in forum Linux, Mac OS en andere besturingssystemen
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 1 november 2010, 17:02

Labels voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •