Ga naar inhoud

Waarop letten bij aankoop van een tablet


kape

Aanbevolen berichten

Tablet PC’s worden volwassen. Er is het Android-besturingssysteem, het iOS van Apple en ook Windows 8 mag je zeker niet vergeten. Ook zijn er 10-inch en 7-inch tabletten, dus wat moet je nu eigenlijk nemen? Groot, klein, zware processor of lichter? Moeilijke keuze !

Grootte

De keuze tussen 10-inch of 7-inch is het eenvoudigst. Alles hangt af van wat je met het toestel wilt doen. Wil je vooral boeken lezen, dan is een 7-inch handiger omdat deze kleiner is en gemakkelijker meegenomen kan worden. Ook het gewicht speelt een belangrijke rol. 10-inch tabletten zijn vooral geschikt voor games en het bekijken van films. Je hebt immers een groter scherm. Hetzelfde argument kun je eveneens gebruiken bij het browsen.

Batterij

Een 7-inch tablet heeft gewoonlijk een kortere werkingsduur, gewoon omdat de batterijen kleiner zijn (ze moeten immers in die kleine ruimte passen). Bij 10-inch gaat een batterij over het algemeen langer mee – al moet je dat ook relativeren. Veel hangt immers af van de toepassingen die je draait. Wie een boek wil lezen, zal namelijk heel wat minder energie verbruiken dan wie games speelt. Batterijen kunnen belangrijk zijn, want je kan ze niet uit het toestel verwijderen.

Besturingssysteem

Dit is een heel belangrijke keuze. Op dit ogenblik heb je Android, iOS en Windows 8.

Android biedt een iets grotere vrijheid (je kunt zelf bepalen wat je wilt installeren en wat niet) en beschikt over multitasking die net dat puntje beter is dan de concurrentie. Omdat Android van Google komt, heb je een haast naadloze integratie van alle Google diensten. Als je voor Android kiest, opteer dan voor minimaal Android 3.x en kies liever zelfs voor Android 4.x. Android 2 raden we volledig af, omdat dit in de eerste plaats gemaakt werd voor smartphones.

Apple iOS heeft een grotere App-store tot zijn beschikking en is algemeen gesproken ook een stukje veiliger (wat malware betreft). Dit is de perfecte keuze voor mensen die een vertrouwd en intuïtief besturingssysteem willen.

Windows 8 (met metro-look) is aangewezen voor mensen die een naadloze integratie met hun desktop zoeken. Zowel je computer als je tablet werken op grotendeels dezelfde wijze (zeker als je ook overschakelt op Windows 8). Je kunt dan ook gemakkelijk dezelfde apps gebruiken op beide systemen.

Hardware

Ooit gold het adagio: sneller is beter. Maar de race om processoren te maken die sneller zijn dan de vorige ligt gelukkig al enige tijd achter ons. En terwijl we vaak rond de oren geslagen worden met GHz processoren zijn die eigenlijk niet het meest belangrijke van je tablet. Immers: app-makers willen geld zien, wat betekent dat ze het liefst hebben dat hun programma op zoveel mogelijk tabletten werkt. Het enige verschil zijn misschien games – en zelfs dat is relatief. Immers: het verschil tussen de lichtste en zwaarste processor is véél kleiner op de tablet-markt dan deze ooit geweest is op de PC-markt.

Als je op hardware-vlak ergens op moet letten, dan is het wel de beeldkwaliteit. Hier geldt echt: hoe meer pixels per inch, hoe beter. De reden is eenvoudig: je houdt een tablet veel dichter bij je ogen. Wist je bijvoorbeeld dat een 1080p HD televisiescherm een lagere resolutie heeft dan de iPad’s Retina Display?

Aansluitingen

Toegegeven: hoe meer aansluitingen je tot je beschikking krijgt, hoe duurder de tablet wordt. Maar denk toch ook even na over het gemak. Een tablet in zijn huidige vorm is bedoeld om te consumeren. Je luistert naar muziek, bekijkt films of speelt games. Maar iets maken zit er niet in, omdat een toetsenbord ontbreekt. Bij een aantal modellen kun je een toetsenbord kopen, maar je moet dan wel weten of die mogelijkheid bestaat.

Verder moet je jezelf de vraag stellen of je misschien je tablet ook met je televisie wilt verbinden. Als je over een televisie met een draadloze verbinding beschikt, kun je ook die mogelijkheid gebruiken om beide te verbinden. Anders heb je ook een (mini)HDMI aansluiting nodig.

SIM-kaarten geven je dan weer toegang tot 3G of 4G internet. Dat kan belangrijk zijn wanneer je graag overal internet hebt. Nu zijn die sim-kaarten momenteel nog relatief duur, maar die prijzen zullen verder dalen.

Een draadloze netwerkverbinding via wi-fi is standaard beschikbaar en die heb je ook nodig om updates binnen te halen of apps te downloaden. Zorg dat je thuis toch ergens draadloos internet tot je beschikking hebt.

Conclusie

Kies een grootte die jou het beste ligt, maar optimaliseer zeker de beeldkwaliteit én de levensuur van de batterij. Aansluitingen zijn belangrijk, maar kosten je ook meer geld en wi-fi heb je altijd. Providers leveren nu steeds meer gratis hotspots waarop je met je internetaccount van thuis kunt inloggen; daarom is een mobiele internetverbinding misschien niet altijd noodzakelijk.

Bron: Computertaal

aangepast door kape
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.