Spring naar inhoud

Guest's Foto
Welkom,
Guest
Wenst u zich te registreren?


Foto
- - - - -

vrij fysiek geheugen


  • Log in om te reageren
13 reacties op dit onderwerp

#1 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 12:01


Hallo,

sinds enkele maanden heb ik een probleem met mijn pc tijdens installaties of tijdens het gebruik van zwaardere programma's...
het vrij fysiek geheugen gaat direct naar 0mb, en dan kan je maar beter een wandeling gaan maken want vanaf dan verloopt alles tergend traag

de pc heeft 8gb ram en een 64-bit systeem dus ik snap het niet meer. Herinstallatie OS heeft geen zin, heb zelfs de indruk dat het dan nog erger wordt.

heb nu pc heropgestart (gelukkig werd dit bericht automatisch opgeslagen)
de back-up die werd gemaakt zorgde weer voor een permanente 0 bij "vrij".
het grootste probleem is dat na het afsluiten van een programma of na een installatie het vrije geheugen slecht enkele 100 mb wordt; terwijl het ervoor zo'n 5gb was.

hoop dat iemand mij hierbij kan helpen?

Taakbeheer.jpg

[ATTACH]undefined[/ATTACH]
dxdiag.jpg

#2 Mako

Mako

    Super Moderator

  • Super Moderator
  • 3282 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 12:27

Rond fysiek geheugen kan je al veel vinden op het internet. In volgende link vind je bijvoorbeeld hoe je het fysiek geheugen van je computer kan aanpassen en optimaliseren.

#3 Beerke10

Beerke10

    Lid

  • Lid
  • PipPipPip
  • 167 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 13:14

Hallo Mako,

Je schrijft "fysiek" maar ik neem aan dat je "virtueel" bedoeld:-)

ik heb steeds mijn bedenkingen gehad bij dat regeltje van 3 als het op virtueel geheugen aankomt, zoals je "bron" vermeld.

Mijn mening is dat je moet kijken hoeveel geheugen (Fysiek en Virtueel samen) je normaal maximaal gebruikt (je totaal geheugengebruik).
Trek daar het fysiek geheugen van af en stel je Virtueel geheugen in op de rest als Maximum. De ondergrens zet je op 10 MB voor mijn part, maar nooit op Nul.

Als je uitgaat van dit (dikwijls) aangenomen regeltje van "Min = RAM x 1,5" en "Max = 2 x Min" dan moet iemand met 8GB Fysiek geheugen 24 GB Virtueel geheugen laten aanmaken door Windows. Toch een weinig overdreven als je weet dat zelfs die 8 GB Fysiek bijna nooit opgebruikt wordt.

Maar daarmee is het probleem van bart.v.g. niet opgelost.

Aan bart.v.g,

ik heb niet onmiddelijk een kant en klare oplossing. Je zal eerst je fysiek geheugen moeten controleren.
Steken de latjes goed vast. Steken ze in de juiste slots?

Probeer eens 1 latje (van de 2 ) weg te halen, en probeer of je dan minder problemen hebt. Heb je nog meer problemen, verwissel dan de latjes. Heb je dan minder problemen, dan weet je dat het 2 de verwijderd latje mogelijk beschadigd is.
Met het tooltje CPU-Z CPUID - System & hardware benchmark, monitoring, reporting kan je het geheugen controleren.

Ik zou zeker mijn virtueel geheugen sterk begrenzen in Windows (bvb Min = 100MB Max = 1000MB) dit dus instellen als "Aangepaste grootte".

Zelf draai ik ongeveer dezelfde PC en processor als jij, ook met 8 GB RAM, en ik heb mijn fysiek geheugen volledig uitgeschakeld. Ik draai hier CADCAM op met zeer grote tekeningen, en ondervind tot nu toe geen enkel probleem, integendeel.

Groeten aan beide,

Beerke10

#4 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 13:15

Heb ik ook al meermaals geprobeerd.
hierbij screenshot van instellingen virtueel geheugen.
in mijn geheugen komt het over alsof mijn pc weet dat ik hem dit heb toegewezen, maar dat hij zich bij zijn eigen (standaard) 6gb houdt (zowel min als max; geheugen varieert met maar 100mb)
minimum toegewezen geheugen is 18gb


nog iets raar:
- ik start pc op
- virtueel geheugen staat nu op net geen 6gb
- start alwaysync (back-upprogramma), virtueel geheugen krimpt tijdens back-up
- ik stop het programma wanneer er nog maar 703mb vrij is
- na afsluiten programma zakt het vrije geheugen maar tot 752mb, de rest blijft in de cache hangen
- programma staat volledig uit (niet meer te bespeuren in tabblad processen bij taakbeheer)

Virtueel geheugen 2.jpg

#5 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 13:19

ok beerke 10, bedankt!
aangezien mijn 'iets afwijkende' instellingen voor het toegewezen geheugen zal ik hiermee beginnen; dan pas de latjes checken

laat wel iets weten of het werkt of niet

#6 Beerke10

Beerke10

    Lid

  • Lid
  • PipPipPip
  • 167 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 13:30

Hallo bart.v.g,

ik zie dat je max grootte op 36 GB (= 36.000 MB !!!) staat. Je minimum staat op 18 GB. Dit is belachelijk veel. En dan laat je ook nog eens wisselbestand aanmaken door systeem beheerd op de E:\ !!!!

Zet enkel een wisselbestand op de D:\ partitie. Stel daar Min = 100MB en Max = 1000 MB .
Start de PC terug op en van en probeer opnieuw.

Heb je dan nog problemen schakel dan AlwaysSync eens uit.
Er zijn betere programma's en methoden om backup's te maken, dan een geheugen vretend programma.

Groeten,

Beerke10

Bijgevoegde Thumbnails

  • Virtueel.gif

Bewerkt door Beerke10, 09 januari 2012 - 13:40.
toevoegen afbeelding


#7 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 13:47



heb de instellingen veranderd naar wat je me zei, pc opnieuw opgestart.... geen verandering
indien er misverstanden zouden ontstaan omdat ik me misschien verkeerd uitdruk, foto's in bijlage:

foto 1 : direct na heropstarten pc
foto 2 : na afsluiten back-up programma
foto 3 : instellingen virtueel geheugen

(het probleem doet zich altijd voor met eender welk programma of eender welke installatie, ik gebruik nu dit programma om hem zo snel mogelijk zijn geheugen te laten opgebruiken zodat we kunnen zien hoe hij reageert)

Virtueel geheugen.jpg

Bijgevoegde Thumbnails

  • voor.jpg
  • verloop (na).jpg


#8 Beerke10

Beerke10

    Lid

  • Lid
  • PipPipPip
  • 167 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 15:31

Hallo bart.v.g,

die afbeeldingen tonen nog een normaal verloop. Windows alleen neemt al een kleine GB RAM in beslag. De overige 300MB daar lopen andere processen in. Met dezelfde configuratie als jij heb ik nu 2 GB geheugengebruik, en enkel Mail en internet staan open. Achtergrondprocessen tellen natuurlijk ook mee (Virusscanner, firewall, Updaters enzovoort.)

Je hebt al eens een blue screen gehad. Dan staat er in je C:\ een bestand Memory.dmp.
Kan je dat eens aanhangen bij je volgend antwoord?

Beerke10

---------- Post toegevoegd om 15:31 ---------- Vorige post was om 15:25 ----------

Hallo bart.v.g,

als je een mooie weergave van je fysiek geheugen wilt zien (en je processoren-gebruik) open dan Broncontrole, Geheugen in
Windows Taakbeheer, Prestaties (in volledig scherm)

Beerke10

#9 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 15:41

ok bedankt, geeft inderdaad een iets beter beeld.
er is 6300mb standby, vrij geheugen schommelt tussen 0 en 40mb

het bestand van de blue screen is aanwezig, dateert van gisterenmiddag...

Bewerkt door bart.v.g, 09 januari 2012 - 15:43.


#10 Beerke10

Beerke10

    Lid

  • Lid
  • PipPipPip
  • 167 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 17:11

ok bedankt, geeft inderdaad een iets beter beeld.
er is 6300mb standby, vrij geheugen schommelt tussen 0 en 40mb

Wat zegt je prestatiemeter ivm je Geheugen? Start, Zoekopdracht en Typ perfmon en druk op Enter.

het bestand van de blue screen is aanwezig, dateert van gisterenmiddag...

Het bestandje hangt er niet aan :=(

Beerke10

#11 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 18:46

Beerke10,

het bestand "memory.dmp" dat ik heb teruggevonden bedraagt 483mb, kan ik niet echt doorsturen vrees ik...
indien je de grafiek bedoelt van de prestatiemeter; ik snap er niet veel van, maar het aantal paginafouten per seconde lijkt mij vrij raar... (dikke zwarte lijn)

prestatiemeter geheugen.jpg

#12 Beerke10

Beerke10

    Lid

  • Lid
  • PipPipPip
  • 167 berichten

Geplaatst 09 januari 2012 - 22:28

Hallo bart.v.g,

nee, een dump van 483MB zou ik nooit gelezen krijgen, als ik zowieso al snapte wat er in stond. Ik ben maar een kleine mug op gebied van interne zaken bij PC-gebeuren. Ik heb de Websites van Microsoft even doorgenomen ivm de prsetatiemeter, en ondanks dat mijn Engels redelijk mag genoemd worden, is die uitleg toch te zwaar voor mij. Ik kan wel lezen wat er staat, maar het is te veel om te bevatten.

die "PageFaulst per Second" ziet er vrij normaal uit als ik ze vergelijk met mijn PC. PageFaults zijn ook gerelateerd aan het aantal keer schrijven en lezen van en naar het geheugen, en die relatie is, voor zover ik kan zien op je afbeelding (die niet erg duidelijk is) toch normaal.

Ze spreken in die Helpfiles van een "BottleNeck", een flessenhals, waar het geheugen last van kan hebben, maar de juiste zoekmethode, oorzaak of remedie wordt niet vermeld (of heb ik niet gevonden).

In deze richting kan ik je ook niet verder helpen. Het is mogelijk om je prestatiemeter te delen met iemand van Microsoft, en deze de beoordeling te laten doen. Dat kan via internet. Maar voor meer uitleg zal je toch best kontakt opnemen met een Microsoft helplijn.

Zelf zou ik toch nog even die geheugenmodules uittesten.
Ook kan je even snel een prestatie-index van prcessor en RAM bekijken in Configuratiescherm," Hulpprogramma's voor informatie en prestaties". Met jou configuratie zou je voor processor en Geheugen (RAM) toch zeker een 7 tot 7,5 score moeten halen. Als het RAM veel slechter scoort dan je processor, dan is dat abnormaal. Vergeet niet (linksonder) eerst te klikken op "De analyse opnieuw uitvoeren.

Sorry als ik je niet beter kon helpen.

Beerke10

#13 kape

kape

    Website Beheerder

  • Website Beheerder
  • 40856 berichten

Geplaatst 10 januari 2012 - 07:31

@ bart.v.g.

Indien je je probleem wil voorleggen aan Microsoft, kan je dit ook via een "Persoonlijk Bericht" aan MicrosoftHelpt. Dan kom je in contact met een medewerker van MS waar we met dit forum meermaals mee samenwerken. Geef een verwijzing door naar dit topic ... en dan kan MicrosoftHelpt eens komen kijken. Succes ermee !

Hebben we je goed geholpen? Overweeg eens een donatie aan PC Helpforum.


#14 bart.v.g

bart.v.g

    Lid

  • Lid
  • PipPip
  • 14 berichten

Geplaatst 10 januari 2012 - 15:07

kape,

bedankt voor de info, dit kan zeker van pas komen!

beerke10,

prestatie-index is voor zowel geheugen als processor 7.1, dus zeker niet slecht...
pc erkent ook 8gb ram dus ik verwacht dat er niet echt een hardwareprobleem zal zijn.

primaire schijf scoort echter maar 5.9, ondanks ze 64mb cache heeft (WD caviar green)
waarschijnlijk zal je naar ssd moeten gaan als je echt een hogere score wilt krijgen...

alleszins bedankt voor alle moeite!




0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers

Over ons

PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!