Ga naar inhoud

Informatie en tips omtrent correct computergebruik


Mako

Aanbevolen berichten

Informatie en tips omtrent correct computergebruik en houding met inbegrip van RSI.

Niet alleen uw computer staat centraal op het PCH, we besteden ook graag de nodige aandacht aan onze gebruikers. In onderstaande uitleg kom je meer te weten over klachten van langdurig computerwerk en preventie ervan.

Wat is RSI?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, kortweg letsels door langdurig dezelfde beweging of houding aan te nemen of uit te voeren. De overgrote meerderheid van de klachten die ontstaan door intensief computeren kunnen we klasseren onder RSI. Maar niet alleen mensen die vele uren achter een computerscherm doorbrengen lopen gevaar, iedereen die vaak dezelfde beweging of houding aanhoudt loopt een risico op RSI.

Hoe weet ik of ik RSI heb?

Het ontstaan van het letsel doorloopt verschillende fasen. In de eerste fase treedt af en toe vermoeidheid of pijn op in de nek, schouders of armen. De pijn verdwijnt vrij snel van zodra de arbeid even is gestopt en tegen de avond of in het weekend heb je nergens meer last van. Ga je gewoon door met werken dan kan na verloop van weken of maanden de klacht evolueren naar een tweede fase. Hierin is er duidelijk waarneembare pijn die blijft aanhouden na het werken. Je werk uitvoeren gaat nog wel, maar is pijnlijk. Laat je dit onbehandeld dan komt men terecht in de derde en laatste fase. Er is een continue hevige pijn die constant aanwezig is. Werken is nagenoeg onmogelijk en sommige dagelijkse activiteiten zijn beperkt.

Hoe ontstaat het?

Over het ontstaansmechanisme valt heel wat te zeggen, maar we houden het hier graag bij de essentie. Het is vastgesteld dat de grootte van spierkracht geen enkele invloed heeft op RSI. Een haarfijne juffrouw heeft evenveel kans op RSI dan een beer van een man met enorme spierballen. Zoals hierboven al vermeld, is langdurig eenzelfde beweging of houding aannemen of aanhouden de boosdoener voor ons lichaam. Een slechte houding of bv. het constant typen plaatst spanning op onze spieren, dit terwijl het langdurig belasten van de spieren en bindweefsels nefast is.

Hoe voorkomen?

Dat RSI geen pretje is, mag dan wel duidelijk zijn. Voorkomen is vaak beter dan genezen... en dat is hier niet anders. Wanneer je talloze uren achter je computer doorbrengt, probeer dan volgende zaken zeker te respecteren, ze zullen je gezondheid ten goede komen!

  • Zorg voor een ergonomische werkhouding. De hoogte van je stoel, de afstand van je rugleuning zijn zaken die je zeer eenvoudig kan aanpassen. Zorg voor een goede stand en afstand van scherm, toetsenbord en muis. Zorg dat je pols geen knik maakt wanneer je de muis bedient, maak eventueel gebruik van een ergonomische muis!4693347179748a03f28acfa465768b3dna.jpg
  • Maak gebruik van micropauzes. Micropauzes zijn korte rustmomenten van circa 20 seconden waarbij je alle spieren eens losmaakt, stretcht of ontspant. Het stretchen van de spieren bevordert de bloeddoorstroming.
  • Voldoende afwisseling van taken en soorten taken. Wissel bv. het schrijven van brieven af met kopieën gaan nemen of het inscannen van documenten.
  • Vermijd stress in elk geval. Stress is een heel belangrijke risicofactor voor RSI. Wanneer ons lichaam onder stress staat, worden sowieso de spieren lichtjes opgespannen. Dit is geen goede zaak en kan tot pijn leiden. Ook een rumoerige omgeving zorgt voor een verhoogde spierspanning.
  • Maak gebruik van een documenthouder om je nekspieren niet nodeloos onder spanning te plaatsen.
  • Een juiste verlichting in de werkruimte. Wanneer er onvoldoende licht in de werkruimte is, verandert men al snel van houding, vaak in negatieve zin.
  • Een goede slaaphouding. Tijdens onze slaap herstellen alle weefsels van de belasting die ze gedurende de dag hebben ondergaan. Het is een foutieve gedachte dat weefsels snel weer herstellen, het herstelproces van bindweefsel duurt dubbel zo lang als de duur van de belasting. Gun je lichaam dus die herstelperiode!

Het lijken heel wat tips om te onthouden, maar tracht er zeker rekening mee te houden. Er is maar één regel die dit alles overtreft: luister naar je lichaam! Als je klachten hebt, wacht er niet mee: een RSI patiënt in fase 3 herstelt bijna nooit volledig…

post-30057-1417704837,9288_thumb.png

Opgelet bij laptops! Indien je langer dan 2 uur op een laptop moet werken, wordt een laptophouder ten zeerste aangeraden (zie afbeelding laptophouder en documenthouder hieronder).

post-30057-1417704837,9817_thumb.jpg

Ik heb RSI, wat kan ik doen?

Mensen met klachten wachten best niet te lang om stappen te ondernemen. Afhankelijk van de fase waarin men zich bevindt, kan men ofwel zelf een gunstigere werkruimte creëren door een betere opstelling/houding of door contact op te nemen met een arts of kinesist/fysiotherapeut. RSI letsels genezen nooit spontaan, behandeling is altijd aangewezen.

Heb je nog specifieke vragen of is iets niet geheel duidelijk? Laat het gerust weten in een reactie hieronder. Wij proberen deze zo correct mogelijk te beantwoorden.

post-30057-1417704838,6911_thumb.gifPCH is in geen mate aansprakelijk voor adviezen of hulpverlening op vlak van gezondheid. Neem daarom bij ernstige zaken steeds contact op met een erkend zorgverlener.

post-30057-1417704837,8575_thumb.jpg

aangepast door Mako
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.