Spring naar inhoud

Guest's Foto
Welkom,
Gast
Wenst u zich te registreren?


Foto
- - - - -

Enermax Ostrog


 • Log in om te reageren
3 reacties op dit onderwerp

#1 superjona

superjona

  Supervisor

 • Supervisor
 • 4.019 berichten

Geplaatst 30 september 2012 - 19:10


Inleiding: We nemen een kijkje naar de Ostrog behuizing van Enermax, die op het budget-segment gericht is maar toch een goede prestaties en features moet kunnen bieden.

Bijgevoegd Bestand  Enermax_logo_pch.jpg   48,96KB   140 downloads

Deze review werd mogelijk gemaakt door Enermax, waarvoor onze dank. (Special thanks to Florian!)


Bewerkt door superjona, 30 september 2012 - 20:05.


#2 superjona

superjona

  Supervisor

 • Supervisor
 • 4.019 berichten

Geplaatst 30 september 2012 - 19:46

Kennismaking

Bijgevoegd Bestand  teaser_ostrog_EN_new.jpg   46,03KB   164 downloads

Enermax kennen we vooral als een steengoede fabrikant van voedingen en ventilatoren, nu breidt het bedrijf zich verder uit in de markt voor behuizingen. De Ostrog-serie staat gepositioneerd in de budget-markt, en moet volgens Enermax een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding bieden. In deze test nemen we de ECA3250-BW onder de loep, het model dat in zwart uitgevoerd is met witte accenten. Andere kleurencombinaties zijn ook beschikbaar. Of de Enermax Ostrog daadwerkelijk een ideaal model is voor een goedkoop (game) systeem, lees je hieronder.

Verpakking en inhoud

Bijgevoegd Bestand  P1020659.jpg   76,8KB   148 downloads


De behuizing wordt geleverd in een nette, stevige doos. De volledige specificaties van de Ostrog, alsook de aanduiding voor het specifieke model staan vermeld. Op de doos zijn er geen foto’s van het product zelf te vinden. De kast wordt beschermd met een plastic zak en voldoende piepschuim.

Bijgevoegd Bestand  P1020690.jpg   110,03KB   153 downloads

Qua accessoires vinden we onder andere een handleiding, wat cable-ties – waaronder een tweetal zeer nette herbruikbare exemplaren – de mounts voor de harde schijven, een zakje met schroeven en ook een extra expansion cover met ventilatie. We moeten wel opmerken dat de meertalige handleiding ondermaats is, je krijgt slechts een achttal instructieprentjes met bijhorende tekst te zien. Vooral de extra cable-ties zijn een aangename verrassing.

Specificaties

Bijgevoegd Bestand  specs.jpg   102,07KB   131 downloads

De beloofde specificaties zijn vrij algemeen voor een behuizing uit deze prijsklasse. De Ostrog is een standaard ATX-behuizing. Uiteraard kunnen er ook kleinere moederborden geïnstalleerd worden. Een grote uitsparing voor het installeren van processorkoelers is aanwezig. Er wordt slechts één ventilator meegeleverd, hoewel er ondersteuning is voor maar liefst 7 exemplaren voor maximale luchttoevoer.

Het gebruikte materiaal voelt erg stevig aan en niet goedkoop, over de bouwkwaliteit van de behuizing kunnen we niet klagen. Aan de voorkant wordt echter wel plastic gebruikt. Er is ondersteuning voor een viertal 5.25 inch apparaten, hoewel er een adapter meegeleverd wordt waarmee je een 5.25 bay omtovert tot een ruimte waarin je een 3.5 inch harde schijf kan plaatsen. Er is een totaal van zes drive bays voor harde schijven. Hoewel ons testexemplaar geen adapter bevatte voor het installeren van 2.5 inch SSD’s, wordt deze wel meegeleverd.

Er zijn zeven sloten voor uitbreidingskaarten, en een tweetal uitsparingen voor uitwendige waterkoeling. De maximale lengte van grafische kaarten bedraagt 286 mm, waardoor de meeste kaarten probleemloos passen. Na verwijdering van de bovenste hardeschijf-kooi kan je zelfs kaarten tot 413 plaatsen. De maximale hoogte voor processorkoelers bedraagt 174 mm, meer dan voldoende.


Een kijkje dichterbij - uiterlijk

Bijgevoegd Bestand  P1020673.jpg   86,08KB   138 downloads

De Ostrog heeft een gestroomlijnd design, wat ongetwijfeld veel mensen zal bekoren. De unieke combinatie van het gebruikte (gekleurde) mesh en de rest van exterieur zorgt voor een aangenaam design.

Zoals eerder vermeld, is het frontpaneel voornamelijk gemaakt uit plastic. Onderaan vinden we een Ostrog-logo terug, en bovenaan de case is het woordje ‘Enermax’ te zien. Vooraan kan je probleemloos een kaartlezer (of een nostalgische floppy drive) installeren, iets wat zeker een pluspunt is, aangezien slechts een klein aantal behuizingen hier nog rekening mee houdt.

Bijgevoegd Bestand  P1020668.jpg   104,7KB   143 downloads


Bovenaan de behuizing vinden we de traditionele I/O aansluitingen terug. Vier USB-aansluitingen – waarvan één USB 3.0 – en de gebruikelijke audiopoorten. De activiteits-ledjes zijn ook bovenaan geplaatst. Naast een centrale aan/uit knop is er ook een reset knop aanwezig. Jammer dat er niet gekozen werd voor een tweetal USB 3.0 poorten, een beetje vreemde zet. De USB 3.0 poort heeft de standaard interface, je hoeft dus geen kabel door te trekken naar de achterkant van de kast.

Bijgevoegd Bestand  P1020681.jpg   83,94KB   152 downloads


Al de overige delen zijn in het zwart uitgevoerd, net als de binnenkant. De voeding wordt onderaan geplaatst. De gebruikte rubberen voetjes zijn van goede kwaliteit, en er is ook een stoffilter aanwezig – leuk pluspunt.

Het rechterzijpaneel heeft een speciale hendel, waarmee je het ook kan vergrendelen. Er is behoorlijk wat kracht nodig om de zijpanelen te openen, dat verloopt niet echt vlot – ondanks het gebruikt van duimschroefjes.

Bijgevoegd Bestand  P1020670.jpg   84,53KB   136 downloads


Qua posities van extra ventilatoren zijn er nog twee plaatsen vrij aan de bovenkant, twee op het zijpaneel, en nog een exemplaar aan de voorkant. Met een beetje geduld is een 240 mm radiator prima te installeren in de behuizing.


Een kijkje dichterbij - interieur

Bijgevoegd Bestand  P1020687.jpg   133,83KB   138 downloads

Na het verwijderen van de zijpanelen krijg je toegang tot het interieur. De indeling is vrij standaard, harde schijven rechts en voeding onderaan.

De mechanismen voor het installeren van optische disk drives en harde schijven zijn vrij simpel en uiteraard zijn er geen schroeven nodig. Met de meegeleverde ‘mounts’ kan je de harde schijven vrij gemakkelijk installeren. Er zijn gaten aanwezig voor eenvoudig kabelmanagement, en een vrij grote uitsparing voor koelers is voorzien. Qua dikte van beschikbare ruimte van kabelmanagement is het voldoende.

Bijgevoegd Bestand  P1020694.jpg   94,8KB   146 downloads

De harde schijven hoef je gewoon te duwen in het rek, waarna ze stevig vast zitten – zelfs als je gebruik maakt van een adapter. Ook installatie van een extern 3.5 inch apparaat is toolless. Onder de meegeleverde ventilator is wat ventilatie voorzien. De zeven covers voor de uitbreidingssloten zijn niet vervangbaar, maar je krijgt wel een extra exemplaar meegeleverd.

De ventilator moet aangesloten worden via een molex-connector. Erg jammer, want een normale fan-header zou zowel geschikter zijn voor minder geluid als kabelmanagement. De voeding rust op vier kleine standjes voor verbeterde luchtcirculatie. Het is aangeraden om de voeding met de ventilator naar beneden te installeren.

Bijgevoegd Bestand  P1020702.jpg   118,74KB   133 downloads

Een enkele ventilator klinkt wat weinig, maar we hebben hier wel te maken met een budget behuizing. Vooral als je van plan bent om te overklokken, is het aangeraden om gebruik te maken van de extra ruimte die voorzien is.

De kabeltjes zijn reeds netjes weggewerkt aan de achterkant van de case. Je krijgt de standaard moederbord-connectoren, een interne USB 3.0 adapter en een HD Audio plug.

Assemblage

Op het openen van de zijpanelen na, verliep de assemblage vrij vlot. De moederbord standoffs moet je wel zelf nog even plaatsen. Het I/O schild is zeer gemakkelijk ‘klikbaar’ in de Ostrog. Na het aanbrengen van een aantal schroefjes, staat het moederbord zeer stevig in de case.

Bijgevoegd Bestand  P1020707.jpg   117,5KB   138 downloads


De installatie van de harde schijf kan zelfs het kleinste kind, het is gewoon een principe van brackets aanbrengen, en duwen in de behuizing. Er is voldoende ruimte voorzien voor de nodige bekabeling en je hoeft geen enkele keer gebruik te maken van een schroevendraaier. Hoewel we in ons testsysteem geen gebruik maken van een optische drive, kan je deze gemakkelijk plaatsen door even het frontje af the halen. Als je natuurlijk niet gerust bent in de toolless installatie, kan je de apparaten ook gewoon vastschroeven. Dit is ook aangeraden voor eventueel transport.

Bijgevoegd Bestand  P1020712.jpg   112,6KB   141 downloads


Achteraan kan je slim gebruik maken van kabelbinders. Indien je over een non-modulaire voeding beschikt, komen de twee herbruikbare exemplaren zeker van pas.

Na de assemblage ziet het systeem er vrij goed uit. Toegegeven, het kabelmanagement is niet ideaal, maar ook niet slecht. Vooral aan de buitenkant maakt de Ostrog een goede indruk. De activiteits-ledjes zijn niet storend. Aan de achterkant is het I/O panel makkelijk bereikbaar.

Testresultaten


We vergelijken de Enermax Ostrog met de Antec ONE, eveneens een goedkope behuizing met een vergelijkbaar prijskaartje. We hebben de prestaties van de behuizingen gemeten door de computer een kwartier op idle en full load te zetten, terwijl we de temperaturen van de processor hebben gemeten. Om eventuele meetfouten te voorkomen, hebben we alle tests driemaal uitgevoerd, en daarvan het gemiddelde genomen. Eventuele verschillenen met kamertemperatuur zijn correct gecompenseerd.


Testsysteem:
Intel Core i5 3570K @ Stock - ASRock Z77 Pro3 - Intel Standaard Koeler - Corsair Vengeance LP 8GB @ 1600 Mhz - Samsung 830 128GB SSD - Samsung Spinpoint HM641JI 640GB HDD - Antec HCG-400 - Windows 7 Ultimate 64-bitBijgevoegd Bestand  temps.png   6,09KB   128 downloads


We zien dat de Antec ONE gelijk presteert tijdens zeer lichte belasting, maar op full load is de ONE net iets koeler met een verschil van drie graden. Echter heeft de ONE twee ventilatoren, in tegenstelling tot een enkel exemplaar van de Ostrog. Met een goedkope ventilator kan je dat verschil dus gewoon overwinnen.

Qua geluidsproductie is de Enermax Ostrog niet storend, hoewel we wel al stillere kasten getest hebben. Enkel onder volledige belasting is de casefan opmerkelijk hoorbaar – maar niet echt storend.

Eindwoord

Bijgevoegd Bestand  summary.png   8,9KB   114 downloads

Over het algemeen is de Enermax Ostrog een aanrader in deze prijsklasse. Vooral het uiterlijk kan ons erg bekoren. De installatiemogelijkheden en aangeboden features zijn behoorlijk, maar niet uitzonderlijk. De behuizing biedt waar voor je geld, daarom belonen we de Ostrog dan ook graag met onze Value Award.Bijgevoegd Bestand  Value - Ostrog.png   153,35KB   166 downloads

Enermax Ostrog

Bijgevoegde Bestanden


Bewerkt door superjona, 30 september 2012 - 20:36.


#3 superjona

superjona

  Supervisor

 • Supervisor
 • 4.019 berichten

Geplaatst 30 september 2012 - 19:58De Enermax Ostrog heeft een gemiddelde verkoopprijs van €45. Voor meer informatie en afbeeldingen, klik hier.

Laat gerust een reactie achter als je vragen of opmerkingen hebt.


- Sponsored by Enermax -


Bewerkt door superjona, 30 september 2012 - 20:04.


#4 Jean-Pierre

Jean-Pierre

  Ervaren Lid

 • Lid
 • PipPipPipPip
 • 8.443 berichten

Geplaatst 30 september 2012 - 20:28

Mooie review maar dat zijn we al wel gewent van jou hé.:top:
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers

Over ons

PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!