Ga naar inhoud

Meeste aanvallen dit jaar op Flash Player, IE en Silverlight


Aanbevolen berichten

Cybercriminelen hebben dit jaar voornamelijk lekken in Adobe Flash Player, Microsoft Internet Explorer en Silverlight gebruikt om internetgebruikers met malware te infecteren. Dat blijkt uit een analyse van het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro, dat acht verschillende exploitkits analyseerde.

De exploitkits bevatten exploits die misbruik van lekken maken die niet door internetgebruikers zijn gepatcht. Op een gehackte pagina plaatsen de aanvallers een iframe of JavaScript dat bezoekers, zonder dat ze het doorhebben, naar een pagina stuurt waarop de exploits actief zijn. Exploits voor vier lekken zijn daarbij de grote favoriet, namelijk: Silverlight (CVE-2013-0074), Adobe Flash Player (CVE-2014-0515), Adobe Flash Player (CVE-2014-0569) en Internet Explorer (CVE-2014-2551).
Java

Was de Java browserplug-in in voorgaande jaren nog een geliefd doelwit van exploitkits, door optreden van browserontwikkelaars worden Java-exploits steeds minder gezien. De meeste browsers blokkeren Java-applets namelijk standaard en vereisen dat de gebruiker hier specifiek op klikt. Deze extra handeling heeft Java een minder aantrekkelijk doelwit voor exploits gemaakt, stelt analist Brooks Li.

Het verdwijnen van Java-exploits lijkt een trend te worden. Onlangs publiceerde het Finse F-Secure nog een overzicht van twee nieuwe exploitkits die niet in het overzicht van Trend Micro voorkomen. Ook deze twee exploitkits, Archie en Astrum, maken gebruik van de eerder genoemde beveiligingslekken en bevatten geen Java-exploits.

Detectie
Een andere ontwikkeling dit jaar was het toevoegen van code aan exploitkits waardoor ze beveiligingssoftware op de aangevallen computer kunnen detecteren. Als er een bepaalde virusscanner of virtual machine wordt aangetroffen stopt de infectie. Deze detectie werkt echter alleen tegen computers die Internet Explorer gebruiken en een beveiligingsupdate uit september van dit jaar missen. Hoewel exploitkits in ontwikkeling blijven, blijft het advies aan gebruikers om zich hier tegen te beschermen hetzelfde, namelijk het tijdig installeren van beveiligingsupdates.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.