Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!


Captain Kirk

Mozilla maakt excuses voor uitgeschakelde Firefox-extensies

  Aanbevolen berichten

  Mozilla heeft excuses gemaakt voor de fout waardoor afgelopen weekend bij honderden miljoenen gebruikers de extensies werden uitgeschakeld. De browserontwikkelaar zal tevens alle telemetrie- en Studiesgegevens van gebruikers verwijderen die het tijdens het incident verzamelde.

  Op 4 mei verliep een certificaat dat Mozilla gebruikt voor het signeren van extensies. Mozilla stelt dat het signeren van extensies een belangrijke maatregel is om gebruikers tegen kwaadaardige extensies te beschermen. Door het verlopen van het certificaat beschouwde Firefox alle extensies als ongeldig. Al geïnstalleerde extensies werden daarop uitgeschakeld en het was niet meer mogelijk om nieuwe extensies te installeren.

  Telemetrie

  Om het probleem snel te verhelpen rolde Mozilla een tijdelijke oplossing uit via het Studies-systeem. Via Studies worden normaliter allerlei "features en ideeën" getest. Gebruikers moeten zich hiervoor apart aanmelden. Mozilla besloot om via het Studies-systeem een fix voor de uitgeschakelde extensies uit te rollen. Hiervoor moesten gebruikers ook het verzamelen van telemetriegegevens toestaan. Een optie die sommige gebruikers eerder opzettelijk hadden uitgeschakeld. Om de "oorspronkelijke intentie" van deze gebruikers te respecteren heeft Mozilla besloten om alle verzamelde telemetrie- en Studiesgegevens van 4 en 5 mei te verwijderen.

  Beveiligde locatie

  In een blogpost legt Mozilla uit hoe het incident zich kon voordoen en waarom de oplossing zolang op zich liet wachten. Om het probleem te verhelpen moest er een nieuw certificaat worden uitgegeven, wat via een rootcertificaat wordt gedaan. Dit rootcertificaat bevindt zich in een hardware security module (HSM) die offline in een beveiligde locatie is opgeslagen. Eén van de Mozilla-engineers moest dan ook naar deze locatie rijden.

  Vervolgens waren er verschillende valse starts waar Mozilla niet het juiste certificaat uitgaf. "En elke poging kostte een uur of twee aan testen voordat we precies wisten wat we moesten doen", zegt Mozilla-cto Eric Rescorla. Daarnaast moest er een "system add-on" worden ontwikkeld waarmee het nieuwe certificaat bij gebruikers kon worden geïnstalleerd. Om de situatie niet te verergeren moest ook deze stap worden getest.

  Als laatste nam de uitrol enige tijd in beslag. Firefox controleert automatisch elke zes uur op updates. Daardoor duurde het meerdere uren voordat alle Firefoxgebruikers de oplossing ontvingen. Rescorla stelt dat de oplossing binnen 12 uur na de eerste melding was ontwikkeld. Toch had het probleem in de eerste plaats zich niet mogen voordoen.

  Toekomst

  De Firefox-cto vindt dan ook dat Mozilla beter in staat moet zijn om de status te monitoren van alles dat een potentiële tijdbom binnen Firefox is. Aan de details van dit plan wordt nog gewerkt. "Maar op z'n minst moeten we alles van deze aard inventariseren", merkt Rescorla op. Tevens moet er een mechanisme komen om snel updates onder gebruikers uit te kunnen rollen als alles down is. Als laatste gaat Mozilla kijken naar de beveiligingsarchitectuur van add-ons, om ervoor te zorgen dat het juiste beveiligingsniveau wordt gehandhaafd met de kleinste kans op storingen.

   

   

  bron: security.nl

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites


  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×
  ×
  • Nieuwe aanmaken...

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.