Ga naar inhoud

#Adblocker uBlock Origin gaat door nieuw Google-beleid belangrijk onderdeel missen;


Captain Kirk

Aanbevolen berichten

De zeer populaire adblocker uBlock Origin gaat door nieuw Google-beleid een belangrijk onderdeel missen voor het blokkeren van advertenties en trackers, zo heeft ontwikkelaar Raymond Gorhill laten weten. De manier waarop extensies binnen Chrome en andere browsers mogen werken staat beschreven in een manifest.

Google zal versie drie (V3) van het manifest voor extensies gaan verplichten en extensies die op V2 zijn gebaseerd bij Chrome-gebruikers uitschakelen. Eén van de aanpassingen in het nieuwe manifest betreft het uitfaseren van de webRequest API. Adblockers maken van deze API gebruik voor het onderscheppen, blokkeren, doorsturen en aanpassen van in- en uitgaand verkeer van de browser.

Google heeft in de plaats van deze API een nieuwe API in Manifest V3 voorgesteld genaamd declarativeNetRequest (DNR). DNR zou echter de mogelijkheden van adblockers beperken door een limiet te stellen aan het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties van een extensie. Dit zorgde voor felle kritiek van extensie-ontwikkelaars en Google besloot daarop de uitfasering van Manifest V2-extensies tijdelijk uit te stellen en kondigde aanpassingen aan.

Vorige week maakte het techbedrijf bekend dat het de migratie naar Manifest V3 hervat en volgend jaar juni begint met het uitschakelen van Manifest V2-extensies bij Chrome-gebruikers. In de aankondiging stelde Google dat het door de gedane aanpassingen de zorgen bij extensie-ontwikkelaars had weggenomen. Volgens Gorhill zal een belangrijk onderdeel van uBlock Origin niet naar de Manifest V3-versie van de adblocker kunnen worden overgezet en zal de adblocker daardoor straks minder effectief zijn.

Het gaat dan specifiek om dynamic filtering. Veel adblockers maken gebruik van statische filters gebaseerd op lijsten met bekende advertentienetwerken en trackers om die te blokkeren. Dat doet uBlock Origin ook, maar het biedt ook dynamic filtering, dat regels vergelijkbaar met die van een firewall toepast. Deze belangrijke feature zal niet in Manifest V3 mogelijk zijn, aldus Gorhill op Twitter.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.