Ga naar inhoud

PC valt spontaan uit en start opnieuw op. Of wil gewoon niet opstarten.


rowis

Aanbevolen berichten

Hallo,

Mijn PC valt spontaan uit en gaat zichzelf dan opnieuw opstarten. Meestal valt deze vervolgens weer uit en dit herhaalt zo een paar keer. Op een gegeven moment houd hij zich even stil en start na een tijdje (10/20/30 minuten) pas weer op. Het uitvallen van de PC gebeurd meestal aan het begin van de dag. Hoe langer de PC aan staat, hoe kleiner de kans wordt dat deze uitvalt.

Ook gebeurd het dat de PC (bij de eerste keer opstarten op een dag) niet gaat opstarten, maar pas een tijdje nadat je de aan/uit knop hebt ingedrukt begint met opstarten.

Een aantal maanden geleden trad hetzelfde probleem op. Toen heb ik de reset-button (behuizing Coolermaster CM 690) aan de voorkant van de pc losgekoppeld van het moerderbord. Dat heeft dus een paar maanden goed gewerkt, maar deze week treedt toch weer hetzelfde probleem op.

Hieronder een overzichtje uit Speccy:

Besturingssysteem

Windows 7 Professional 64-bit SP1

Processor

Intel Core i7 920 @ 2.67GHz 49 °C

Bloomfield 45nm Technologie

RAM

6,00GB Triple-Kanaal DDR3 @ 539MHz (7-7-7-19)

Moederbord

Gigabyte Technology Co., Ltd. EX58-UD5 (Socket 1366) 38 °C

Grafisch

Acer P221W (1680x1050@59Hz)

Acer P221W (1680x1050@59Hz)

1024MBATI Radeon HD 4800 Series (Sapphire/PCPartner) 66 °C

Opslag

931GB SAMSUNG HD103UJ ATA Device (SATA) 27 °C

Optische schijven

TSSTcorp CDDVDW SH-S223L ATA Device

Geluid

High Definition Audio-apparaat

Is mijn voeding stuk? Of wordt de videokaart niet goed gekoeld? Is het stof?

Alvast bedankt!

Roeland

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Rowis,

Ik denk niet het eerste aan je voeding. Wanneer deze defect zou zijn, zou de pc helemaal iets meer doen.

Op stof kun je zelf controleren en indien nodig schoonmaken:

Stof in de pc kan ervoor zorgen dat de pc niet meer goed werkt. Hier kun je lezen hoe je je pc van binnen schoon kunt maken.

  • koppel alle stekkers van de pc af
  • haal de kast van de pc af
  • maak even voor een tiental tellen met je hand contact met de aarde door even bijvoorbeeld de radiator van de CV beet te pakken. Hierdoor raak je statisch ontladen (anders kunnen delen van de pc kapot gaan)
  • blaas met de blaaskant van je stofzuiger of met een busje perslucht (te verkrijgen bij bijvoorbeeld fotozaken of electronica specialisten) de pc goed schoon. Pas wel op dat je geen onderdelen aanraakt. Zorg dat je ook de voeding goed schoon blaast. Je hoeft hiervoor de voeding niet te demonteren, alleen even doorblazen is genoeg!
  • zorg dat de koeling van de processor goed schoongeblazen wordt maar kom niet aan de processor of de koeling!
  • plaats de behuizing van de kast weer terug en sluit de pc weer aan.

Maar juist wanneer d pc langer aan staat zou hij bij teveel stof juist vaker moeten uitvallen.

War ik aan denk is daten contact niet goed zit. Warmte zorgt voor uitzetten waardoor het probleem verminderd.

Lastig alleen te bepalen of en welk contact dit is.

Wanneer je de pc controleert op stof, kijk dan of alle contacten wel goed vast zitten.

Een andere oorzaak kan een breuk in een van de banen op de printplaat zelf zijn. Dit hoop ik net omdat reparatie dan zo goed als onmogelijk is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Captain Kirk,

En het kan ook geen voeding zijn die kapot aan't gaan is?

Binnenin de kast is het wel vrij stoffig, ik ga het binnenkort eens schoonmaken met perslucht. Dan zal ik ook controleren of de contacten goed vast zitten.

Is er geen manier om te achterhalen waar de fout zit als mijn pc uitvalt? Kan ik iets van software runnen om te loggen wat er exact gebeurd?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft uiteraard gissen, maar de kans dat het probleem in de voeding zit is toch wel aanwezig. Wat er wel eens meer gebeurd is dat het een tijdje duurt voordat de voeding een stabiele uitgangsspanning geeft. Een PC voeding heeft trouwens verschillende uitgangs circuits, aangezien er 3 voltages worden gebruikt. Je zou eens in je systeem logs kunnen kijken of je daar een aanwijzing vindt wat er juist gebeurd maar de kans is klein.

De voeding uitmeten is eigenlijk de enige goed oplossing maar om dit soort problemen op te sporen heb je redelijk dure apparatuur nodig. Je kan het wel proberen met een gewone multimeter, maar die geeft je in het beste geval maar een momentopname. Voor dit soort problemen het je een professionele scope nodig eigenlijk.

Ik zou je dan ook aanraden om bij een brave PC boer te proberen of je een andere voeding een tijdje kan uittesten (of hij doet het voor je ...) Dat zal goedkoper zijn dan te proberen de exacte oorzaak te vinden. Een andere voeding is tenslotte ook niet zo duur.

Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.