Ga naar inhoud

meer info over linux


Aanbevolen berichten

Linux

Tux de pinguïn is de mascotte van Linux

Linux_tux_klein.jpeg

Linux is een erg op Unix lijkend besturingssysteem. Linux is vrije software en wordt onder de GPL verspreid: alle onderliggende broncode is door het publiek vrij te verkrijgen, en iedereen kan het vrij gebruiken, aanpassen, verbeteren, kopiëren of verspreiden. Linux-distributies zijn zowel gratis te verkrijgen als bij meerdere bedrijven te koop, dat laatste vaak met extra's zoals ondersteuning, handleidingen en extra (soms niet-vrije) software.

Met de naam Linux wordt vaak het systeem bedoeld dat door sommigen GNU/Linux genoemd wordt, vanwege de wortels die het systeem heeft in het GNU-project; hierover is enige strijd gaande binnen de Linuxwereld; zie verderop. Degenen die GNU/Linux zeggen, reserveren de naam Linux alleen voor de Linuxkernel. De meerderheid van de gebruikers noemt het volledige systeem echter simpelweg Linux.

Geschiedenis

GNU

In 1984 nam de Amerikaan Richard Stallman ontslag bij het Massachusetts Institute of Technology om zich te concentreren op de verwerkelijking van zijn grote droom: het ontwikkelen en vrij beschikbaar stellen van een compleet, op Unix gelijkend besturingssysteem. Met een groep vrijwilligers, uitmondend in de Free Software Foundation, ging Stallman aan de slag.

Na enkele jaren waren er veel goede en vrije hulp-, ontwikkelings- en toepassingsprogramma's beschikbaar onder de GNU-vlag. Deze onderdelen van het GNU-project, zoals de macro-verwerker m4, de compiler gcc (voor C en andere programmeertalen) en de teksteditor emacs, werden al snel populair op andere Unix-achtige systemen. Maar de kernel van het nieuwe systeem (die inmiddels bekend staat als de Hurd) was veel moeilijker te ontwerpen dan verwacht, en ontbrak nog.

Linux

In 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de universiteit kennis had gemaakt met unix, ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken, maar omdat de commercieële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer voor Linus, en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken, gebaseerd op Unix. Zijn eerste versie was niet echt een gebruikbaar besturingssysteem, maar meer een speeltje voor hackers en programmeurs, maar al snel werden er andere hackers aangetrokken tot Linus` project, en zo groeide linux al snel uit tot een voledig productief besturingssysteem.

Linux is in principe niet het volledige besturingssysteem, maar alleen de kernel. De kernel zorgt ervoor dat alle andere software werkt en dat zorgt dat de software en de hardware juist samenwerken. Linus heeft alleen de kernel gemaakt, en heeft voor derest van de software bestaande, gratis GNU software gebruikt, hij heeft zelfs zijn kernel aangepast zodat de software goed functioneerde, en niet omgekeerd.

In 1992 en 1993 groeide linux uit tot een volledig functionele cernel, en het kreeg ook steeds meer aandacht. Verschillende bedrijven begonnen eigen distributie`s te ontwikkelen, en in 1994 kwamen de eerste nummers uit van het tijdschrift Linux Journal magazine.

Sinds versie 1.0 van de linux-kernel in 1994 is uitgekomen, is de kernel nog zeer veel verbeterd, en word steeds populairder. Steeds meer bedrijven beginnen programma`s te ontwikkelen voor linux, en ook steeds meer software wordt open source. Linux is tegenwoordig zo populair, dat Microsoft het als een concurent ziet.

GNU/Linux vs. Linux

Algemeen wordt met de term Linux het complete besturingssysteem bedoeld. Richard Stallman en sommige aanhangers van vrije software geven er de voorkeur aan het volledige besturingssysteem GNU/Linux te noemen om daarmee de kernel te onderscheiden van het complete systeem, en recht te doen aan het feit dat het eigenlijk gaat om het GNU-systeem met Linux als de kern. Aanvankelijk maakte software geschreven voor het GNU-systeem het leeuwendeel uit van de software op een (GNU/)Linuxsysteem. In de loop der jaren is er echter steeds meer niet-GNU-software bijgekomen en is volgens sommigen de naam GNU/Linux minder van toepassing dan zij ooit was. Essentiële onderdelen als Bash, glibc, fileutils en gcc zijn echter nog steeds GNU. Het volledige systeem wordt echter in het algemeen kortweg Linux genoemd. Bovendien zijn er systemen (zoals vele embedded systemen) waar bovenop de Linuxkernel geen GNU-tools gebruikt worden, de naam GNU/Linux is dan helemaal niet van toepassing.

Basisonderdelen

Er is een verschil tussen het besturingssysteem en de kernel. De basisonderdelen van een Linux-systeem, zoals basistoepassingen, bibliotheken, compilers en hulpprogramma's, zijn Unix-standaarden, maar (bijna altijd) op de GNU-implementatie gebaseerd. Van de kernel bestaan verscheidene versies, die volgens een bepaald systeem genummerd worden. Meer informatie daarover staat onder Linuxkernel.

Daarnaast wordt tegenwoordig een grafische gebruikersinterface, draaiend onder het X Window-systeem, als essentieel gezien. Er zijn verscheidene van dergelijke met elkaar concurrerende grafische omgevingen, waarvan de populairste GNOME (van het GNU-project) en KDE zijn; veel distributies bevatten beide. Recentelijk zijn deze omgevingen voorzichtig toenadering tot elkaar gaan zoeken, en de samenwerking tussen de onder deze omgevingen draaiende programma's wordt langzaam verbeterd.

Distributies

Zie ook het hoofdartikel Linuxdistributie voor uitgebreide info en een overzicht

Om Linux te kunnen installeren op een computer, verspreidt men het via zogenaamde distributies. Zo'n distributie bestaat uit een verzameling basistoepassingen, bibliotheken en een Linuxkernel, vergezeld van een set installatieprogramma's, het X Window-systeem en meestal een hoop extra programmatuur. Zulke distro's zijn vaak toegespitst op een bepaald toepassingsdoel. Veel distributies zijn samengesteld door commerciële bedrijven die bij aanschaf ook helpdeskondersteuning en handleidingen meeleveren. Enkele distributies zijn:

* Arch Linux

* Ark Linux

* Damn Small Linux

* Debian

* Edilinux

* Fedora Core

* Gentoo Linux

* Heretix

* Knoppix

* Linspire

* Mandriva

* Nonux

* PCLinuxOS

* Red Hat Linux

* SUSE Linux

* Slackware Linux

* Trustix

* Ubuntu (kubuntu-edubuntu)

* Xandros

* YOPER

Gebruikersgroepen

Linuxgebruikers verenigen zich in GUG's, GLUG's en LUG's, respectievelijk GNU Users Group, GNU/Linux Users Group en Linux Users Group.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

zoals al gezegd bestaat er voor linux heel wat vrije software

ook msn mag daar niet bij ontbreken. Als is het maar een msn kloon en bevat deze bijlange niet alle functionaliteiten die msn voor windows bevat maar het belangrijkste is dat je ermee kunt chatten over het msn netwerk

het programmatje noemt Amsn en is gratis te downloaden onder de gpl licentie

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.