Ga naar inhoud

Zwervende Eik

Lid
  • Items

    48
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Zwervende Eik

  1. Dag droske, ik heb geen antwoord meer gekregen, misschien vergeten? Of geen tijd? Of intussen wanhopig? Hopelijk niet ziek... Ik bedacht zojuist opeens dat ik eens in de Betrouwbaarheidsgeschiedenis kon gaan kijken. Op 12 maart vind ik bijvoorbeeld het onderstaande rapport - zou jij de fout in zo'n rapport kunnen vinden? Ik heb intussen ook getest of er een verschil in ruis is als ik de klep heen en weer beweeg, maar dat schijnt niet het geval te zijn.
  2. Oh, sorry, ik had niet door welk programma je bedoelde, ik dacht dat het over het stuurprogramma ging! Mijn fout, niet gelezen dat je het citaat herhaalde... Het programma dat de drivers nakijkt is Driver Updater van Avast, mijn virusscanner.
  3. Dank je wel, droske! Ik heb alles uitgevoerd zoals je hebt beschreven, en krijg voor alles een boodschap als deze:
  4. Ik leef nomadisch en moet die laptop voortdurend in een rugzakje meenemen. Die klep gaat minstens twee keer per dag open en dicht (in elk geval 's morgens en 's avonds, en geregeld ook tussendoor, als ik mij verplaats). Maar ik leef al 15 jaar zo, en dat is nog nooit een probleem geweest, dus 'normaal' is het toch niet. En jouw vraag of het om een programma van Dell zelf gaat, dat weet ik niet, zo goed ben ik helaas niet met computers... Als ik iets van de microfoon zie, is het altijd "Realtek", ik weet niet van wie dat is. En erg bedankt om mee te helpen zoeken naar de oorzaak en een eventuele oplossing, dat waardeer ik erg!
  5. Nee, want ik gebruik Zoom en Messenger en Skype niet elke dag om te videochatten. De eerste keer dat het mij opviel was op 12 maart bij een online vergadering, en toen had ik wel zo'n gevoel van - tiens, dit is niet de eerste keer, denk ik... Maar wanneer dat dan was, dat weet ik echt niet meer (ik heb helaas een héééééél slecht geheugen, en ouder worden helpt daar ook niet veel aan...)
  6. Geen idee, eigenlijk... Er zijn blijkbaar updates geweest op 10, 11, 12, 13 en 16 maart... 't Is in elk geval van vóór 16 maart... Ik denk zelfs van vóór 13 maart, want de tijd gaat snel. Tot nu toe heb ik Messenger, Skype en Zoom geprobeerd, en overal dezelfde ruis.
  7. Ja. Ik communiceer veel meer (en bij voorkeur) via de laptop dan via de smartphone.
  8. Hallo, Sinds enkele dagen ben ik onverstaanbaar als ik de microfoon gebruik in Messenger of Skype. De andere kant hoort sterke ruis en hoort mij totaal niet. Het ligt dus blijkbaar niet aan de app, want het werkt bij geen van beide meer. Nochtans heb ik niets aan de instellingen gewijzigd. Ik ben gaan kijken bij de Windowsinstellingen, maar zie daar niets bijzonders (ik ken er niet veel van, dat moet ik er wél bij zeggen). Ook de drivers zouden in orde moeten zijn, want ik heb een programma dat dagelijks nagaat of mijn laptop wel de meest recente drivers heeft. Wie kan mij helpen met dit probleem? Graag uitleg in mensentaal, ik ben niet zo thuis in computerjargon, en ken er niet veel van. Alvast bedankt!
  9. Ja, dat tekstvak langer maken kun je in Word ook, maar dat lost het probleem niet op. Want daarop aansluitend is een nieuw tekstvak, en dan zit de verdwenen tekst dáár gewoon achter. Ik weet zeker dat ik nog wel wat zal experimenteren! 😄
  10. Dag Passer, hier ben ik weer! En het is gelukt! Door nieuwe tekstvakken te maken en daar de tekst opnieuw in te plakken, is het na wat hindernissen gelukt. De hindernissen: het tweede en derde tekstvak vertoonden een vreemde fout die ik al eerder heb opgemerkt: in het Word-document ziet alles er perfect uit, en in de pdf blijkt de tekst in het tekstvak een beetje verschoven, zodat woorden naar de volgende regel versprngen waardoor er soms een halve zin wegvalt (onzichtbaar blijft) aan het eind van het tekstvak. Ik heb bij wijze van test de schaal van de letters wat verkleind, hoewel dat volgens het Word-document niet nodig was, en hopsa, in de pdf was 't probleem opgelost! Mijn vermoeden, al is dat helemaal niet zeker: bij het pdf'en worden de letters misschien wel een ietsje dikker, en komen een ietsje verder uit elkaar (onzichtbaar voor het blote oog), en dus verspringt er al eens een woord... Ergens geloof ik niet dat het dat is, maar dat is tot nu toe de beste theorie. Héél erg bedankt voor de begeleiding, ook aan Clarkie voor de aanvullende interventie, want daardoor scheen het licht in de duisternis (toepasselijk in deze tijd van 't jaar)! Wat mij betreft kan het topic nu gesloten worden - tenzij anderen nog graag hun visie op het probleem geven, want échte antwoorden hebben we (nog) niet, hé! Tot een volgende keer!
  11. Of Shft+Ctrl+A typisch is voor Word weet ik niet - ik denk eerder typisch voor Office. En misschien ook voor andere pakketten? Geen idee, eigenlijk... Het werken met tekstvakken is nooit een probleem geweest, dus voor mij kan daar de verklaring niet zitten. De visuele kolommen zijn nodig omdat de tekst links in het Nederlands is, en rechts in het Engels. De afbeeldingen vormen als het ware de verbinding tussen beide. Intussen heb ik drie tekstvakken (met inhoud) weggehaald die problemen veroorzaakten. Zonder die drie tekstvakken is er geen verhaspeling meer. Volgende stap (ergens de komende dagen): opnieuw (nieuwe) tekstvakken invoegen en per stap eens pdf'en om te zien wanneer het fout gaat - i de hoop dat het helemaal niet meer fout gaat, natuurlijk! Ik hou je op de hoogte, we zijn toch al een stapje verder geraakt! Intussen een fijn 2020 gewenst (mijn wensen hier - totaal off topic 😄) bijgevoegd!
  12. Dag Passer, dank je wel voor het uitgebreide meezoeken! Iets nieuws geleerd! Met Shft+Ctrl+A kun je inderdaad (bijna) alles selecteren. Bijna, want de paginering en de kop- en voetteksten + speciaal ontworpen scheidingsstreep die hen scheidt van de tekst, werden niet overgenomen (wel vervelend, dat zijn van die 'moeilijke' aspecten bij Word, om die zó aan te brengen dat ze zijn zoals jij voor ogen had...). Dus eigenlijk wordt alleen de 'body' van het document gekopieerd met Shft+Ctrl+A. Wel maf, ik kende die toestcombinatie, maar heb er nooit aan gedacht om die ook in zo'n geval te gebruiken, terwijl die juist dáár zo goed van pas komt... Ik heb geprobeerd om een pdf te maken van de kopie zoals ze gekopieerd is (dus zonder de delen die niet meegekopieerd geraakten), en de verhaspeling blijft. Het zit dus al niet in de kop- en voetteksten of de paginering! De fout begint bij het eerste tekstvak dat wat smaller gemaakt is om er een foto naast toe te laten. Ik blijf het gevoel hebben dat er iets fout gaat bij de tekstvakken zelf, niet de tekst of de afbeeldingen, en dat die fout ofwel alleen in dat ene document geslopen is, ofwel in het sjabloon... maar ik kan natuurlijk mis zijn, hé... Wat de kolommen betreft: ik gebruik voor die nieuwsbrief geen kolommen. Alles is met tekstvakken, omdat je een kolom niet halverwege even smaller kunt maken om er een foto naast toe te laten. Het uitzicht in de pdf is dat van kolommen, maar technisch gezien zijn het enkel tekstvakken. Wat mij blijft intrigeren is dat het al 18 jaar goed gaat met die lay-out, en opeens, voor dat nummer, niet meer. En ik weet niet eens of het bij een volgend nummer zónder 'eromheen werken' niet weer wél goed zou gaan! Dan weet je natuurlijk alvast dat het niet aan het sjabloon ligt, maar het kost mij te veel tijd om dat risico te lopen. Ik had natuurlijk gehoopt dat we 't probleem snel konden traceren, hé... 😛 Nieuw idee: ik ga dat éne tekstvak, dus waar de fout begint, eens leegmaken, de tekst die daarin hoort verwijderen zodat de rest van de lay-out intact blijft, en het document dan zo eens pdf'en... En blijf maar ideeën spuien, hé! Als we niet verderkomen dan iets wat veel tijd in beslag neemt, laat ik het maar. Dan kijk ik misschien wel eens naar het sjabloon, zoals eerder gezegd. Of ik wijzig de lay-out lichtjes, zoals ik bij het voorbije nummer heb gedaan, maar dan definitief. Aan de andere kant is het wel een uitdaging om te blijven zoeken tot je 't gevonden hebt, hé...
  13. Antwoord op je vraag, Passer: het document bestaat uit 9 bladzijden (6.733 kb). En Clarkie, over de marges: ja, de tekstvakken worden altijd links en rechts gealinieerd, t.o.v. 'kolom'. (Er zijn twee kolommen in het document, maar dat is eigenlijk alleen op 't zicht zo, want technisch gezien gebruik ik tekstvakken om die 'kolommen' te maken, omdat de foto's er anders niet tussen kunnen.) Dat is nooit eerder een probleem geweest, ik gebruik al 18 jaar hetzelfde sjabloon. De tekstvakken worden wel telkens qua grootte en aantal aangepast aan de foto's die op dat moment gebruikt worden, en dat is het enige verschil bij elk nummer. Ik wil wel een screenshot sturen van zowel het Worddocument als het pdf-bestand, maar liever niet openbaar - het gaat hier om een nieuwsbrief aan familie en vrienden... Even de uitslag van elke poging rapporteren, die Passer suggereerde: 1) Alle foto's eruit: tekst blijft verhaspeld. Er is geen verschil. 2) Onder een andere naam opslaan en dan pdf'en heb ik al een paar keer gedaan, zonder resultaat. 3) Alles kopiëren gaat niet (tenminste niet met Ctrl+A) omdat er zo veel tekstvakken zijn. Ik moet die dan één voor één kopiëren en in dat nieuwe document plakken, dat is minstens enkele uren werk en als het tegenzit een hele dag (die tijd heb ik nu niet). Of is er een manier om ALLE tekstvakken met inhoud in één keer te kopiëren en te plakken?? (Dan leer ik wéér iets nieuws bij! :-)) Mijn volgende stap gaat zijn - tenzij jullie iets beters weten - dat ik aan de slag ga met dat sjabloon. Maar ook daar heb ik te veel tijd voor nodig die ik nu niet heb... dus da's voor later. Iets snels kan ik tussendoor nog wel proberen. Nog dit: van het voorbije nummer (het verhaspelde is het nummer daarvóór) is de pdf wél gelukt, maar ik heb daar bewust geen combinatie gemaakt van bredere en smallere tekstvakken om de foto's te laten inpassen, ik heb de foto's dus ietwat anders geschikt om geen risico te lopen. Ik weet dus niet of het ook goed gegaan zou zijn als ik de 'normale' lay-out toegepast had... Allebei alvast erg bedankt voor het geduld en de opvolging!
  14. Dank je wel voor de opvolging, Passer! Weet je, als iets al 18 jaar gewoon goed werkt en je bent het gewend, dan verander je dat niet zomaar... Ik heb dat inderdaad dus nog nooit geprobeerd! En nu dus wel (even tussendoor) - resultaat: exact dezelfde verhaspeling als met de andere pdf-programma's. Ik ga (later) dus door met het uitvoeren van je suggestie met de foto's, Passer - tenzij jou een nog betere tip te binnen schiet.
  15. O, ik zie nu pas de vraag " Op welke manier wordt het document naar een PDF formaat geconverteerd?" van jullie beiden. Ik gebruik al vele jaren PDF reDirect v2 (van de mogelijkheden die ik ken maakt die de kleinste bestanden), en ik probeerde ook Foxit Reader PDF Printer, Microsoft Print to PDF, vroeger ook PDFill (of zoiets - maar die bestanden waren (te) groot, ik heb hem onlangs verwijderd) - maar ze verhaspelden het Word-document allemaal. Dus wist ik dat het zéker aan het Worddocument lag. Of kun je toch nog andere conclusies trekken? (Overigens gebruikte ik WordPerfect eind jaren '80 als tekstverwerker, toen Word nog niet bestond! Ik wist niet dat WordPerfect nog bestaat, ik dacht dat Word dat helemaal had weggedrukt! :-)) Ik kan nu nog even niet aan de slag met je suggestie, Passer, nog te veel andere dringende dingen op stapel, maar ik probeer het zo snel mogelijk!
  16. Dank je wel voor jouw inbreng, Clarkie, en voor je vraag naar verheldering. En ik geraak eerlijk gezegd in de war van jouw tussenkomst, omdat ik niet kan zien waar het niet helder genoeg is. Ik ga even door met de tips die Passer geeft, en als dat niet helpt, kunnen we verderkijken naar een andere oplossing. Passer, ik ga zo snel mogelijk (hopelijk vandaag) jouw tip van alle foto's weg te halen eens toepassen, en ik kom weer terug met het resultaat.
  17. ??? Die vraag klinkt voor mij als "Wat versta jij onder ademen?" 😄 Hoe bedoel je je vraag? Of duidelijker: wat is het doel van die vraag?
  18. Hier ben ik weer. Ik was begonnen met jouw truukje toe te passen, Passer, maar ik geraak in de war doordat er illustraties in 't mdden van de tekst staan. De tekst staat altijd in twee kolommen, en de illustraties meestal in 't midden, waardoor delen van de tekstvakken smaller zijn. Daar is de eerste fout begonnen, maar ik weet niet goed hoe ik nu kan achterhalen of het in het tekstvak met tekst zit of in het tekstvak met de afbeelding (of de afbeelding alleen). Tjonge, wat is dat moeilijk uit te leggen... Misschien kan ik beter een screenshot maken van het Worddocument en het pdf-bestand, op de plaats waar het fout gaat? (Maar nu toch eerst slapen... :-))
  19. Ja, ik ook! Ik ben altijd nieuwsgierig naar 'hoe en waarom'... En 't kan anderen nog helpen, hé... Ik hou je/jullie op de hoogte!
  20. Na de feestdagen ga ik daar eens mee aan de slag, met dat 'fracteren'. Hou het 'draadje' hier nog even open, hé...
  21. Da's een goed plan, dat ga ik binnenkort eens proberen! Nu moet ik het anders oplossen, want ik heb te weinig tijd (en te veel andere zaken die ook nog moeten gebeuren). Ik ben toch benieuwd of de fout in het sjabloon zit of in het document - het gebeurt blijkbaar als ik bestaande tekstvakken (uit het sjabloon dus) opsplits in kleinere tekstvakken met andere vormen omdat er illustraties bij komen. Kun je daar eventueel nog iets over zeggen? Alvast erg bedankt voor de tip - ik ga hier wel nog melden of dat truukje in mijn geval geholpen heeft, zodra ik het heb uitgeprobeerd...
  22. Ja, dat heb ik al gedaan met de vorige nieuwsbrief, dat hielp helaas niet...
  23. Nee, niet van hetzelfde document, wel van hetzelfde sjabloon. Ik heb je raad eens opgevolgd en een oud nummer opnieuw ge-pdf't, en dat ging vlekkeloos. Zou er dan een fout ontstaan zijn in het sjabloon??
  24. Sinds kort heb ik een probleem met iets wat ik al 18 jaar doe: ik maak een nieuwsbrief in Word, met tekstvakken en illustraties, altijd dezelfde basislay-out, en plots zijn er problemen bij het pdf'en: de inhoud geraakt helemaal verhaspeld. Van een tekstregel die in Word zonder probleem op één regel kan binnen het tekstvak, verspringt het laatste woord in de pdf naar de volgende regel, waardoor de rest van het document verhaspeld geraakt. Zo lang ik één tekstvak maak is er geen probleem, maar maak ik er meer, dan ontstaan er allerlei 'verspring'-problemen... Ik vind het vooral vreemd dat daar tot voor kort dus geen problemen mee waren. Het Worddocument op een andere computer openen geeft ook problemen van verhaspeling.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.