Ga naar inhoud

Master Boot Record


Dark_Basics
 Delen

Aanbevolen berichten

Master Boot Record

In de IBM PC architectuur is de master boot record (MBR) (of partitie sector) de 512-byte grote boot sector, d.i. de sector aan het logische begin van een harde schijf die een reeks opdrachten bevat die nodig zijn om het besturingssysteem te laden (booten).

Als je bij het opstarten van Windows een BIOS-melding krijgt in de trant van 'Harddisk not found', dan kan dit een defect zijn van de hardeschijf of van de master boot record. Indien je een schurende en krakende hardeschijf hoort dan is het echter niet de MBR. Controleer ook altijd of je voedingskabels correct zijn aangesloten, als je bvb juist een nieuwe HD hebt geplaatst, controleer ook master/slave aansluiting.

Als dit echter allemaal correct is en mocht de BIOS de harde schijf wel herkennen en alleen problemen hebben met het opstarten van het besturingssysteem dan is er nog hoop.

Het is dus de MBR die gewist is of waarvan de instellingen niet meer kloppen, dit kunnen we makkelijk verhelpen.

Voor we de reddingswerkzaamheden gaan beginnen vergeet niet om je gegevens in veiligheid te brengen met bvb de harde schijf uit de PC te halen, de jumper op slave zetten en zo de gegevens te verplaatsen. Een andere manier is het booten dmv van een LIVE-CD (Knoppix, Backtrack, Ubuntu,...) en zo de gegevens te verplaatsen.

Eens je dierbare gegevens op een veilige plaats zijn, gaan we eens kijken hoe we de master boot record echter kunnen herschrijven.

1. Plaats de XP cdrom in het DVD/CD-rom station & reboot

2. Start de Windows setup-cd

3. Selecteer de setup-optie 'R'

Nu kom je terecht in een command console, waarbij er een paar dingen gevraagt worden, namelijk welk systeem je wilt 'beheren', selecteer de juiste dmv een nummer in te type en druk op [Enter], vervolgens vraagt men de beheerder zijn/haar wachtwoord, voeg deze in en druk opnieuw op [Enter].

Nu is het slecht nog een kleine stap, als alles is ingevoerd krijgt men een cmd-lijn die er ongeveer zo uitziet :

C:\Windows\system32

Typ nu 'fixmbr' en druk op [Enter] , men vraagt om bevestiging om deze te herschrijven dus geef het 'ja' woord en druk opnieuw op [Enter] . Indien alles goed is gegaan zal de computer nu heropstarten (vergeet de cd-rom er niet uit te nemen) en het probleem zou verholpen moeten zijn...

Link naar reactie
Delen op andere sites


Controleer ook altijd of je voedingskabels correct zijn aangesloten

bij sata harde schijven heb je de keuze:

-gewone voeding

Molex-style-power-connector.jpg

-specifieke sata voeding

SATA.jpg

hang dus NOOIT sata en ide voeding samen op 1 sata hd; ofwel sata ofwel ide; anders kan je onherstelbare beschadigingen aan je harde schijf aanbrengen

dit even ter extra info ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...