Ga naar inhoud

Harde schijf wordt niet gevonden tijdens Windowsinstallatie?


Gast Masters

Aanbevolen berichten

"Help! Mijn windows installatie vindt geen harde schijf en er zit toch echt wel een schijf in mijn computer!"

Dit is een vrij normale zaak aan het worden voor de personen die Windows XP installeren (ook in vista gebeurt dit, maar in mindere mate). Dit komt doordat ten tijden van het uitkomen van Windows XP (nu toch dik 6 jaar geleden) de sata standaard nog niet helemaal doorgebroken was, en de huidige chipsets uiteraard niet bekend waren.

Hierdoor moet je extra drivers opgeven aan je windows, zodat hij je schijf toch herkent, en hiervoor zijn 2 mogelijkheden;

  • Met F6 via je diskettedrive

  • Met het slipstreamen van je drivers in je installatiecd

Aangezien veel mensen geen diskettedrive meer hebben (of geen diskettes) is het vaak aangewezen om je drivers in je CD te slipstreamen (grote voordeel is dat je nog een stuk meer zaken kan aanpassen)

Benodigdheden:

  • Een windows CD (van de versie die je wil installeren & die bij je serienummer past)

  • Een CD/DVDbrander

  • Een CD/DVD (liefst een rw)

  • Vrije ruimte op je harde schijf (neem 3 gig voor XP, 10 voor Vista)

  • sata drivers voor jouw chipset (hier komt mss nog een lijst van, anders open je er maar een topic voor als je ze zelf niet zou vinden)

Stap 1; de voorbereiding

Download en installeer nLite.

Maak een map aan op je bureaublad met de naam Windows en kopieer alles wat op de windows cd staat naar die map.

Maak een tweede map aan op je bureaublad met de naam drivers en plaats daar de driverbestanden in die in de installatie geslipstreamed moeten worden.

Indien je een XP installatie zou doen, en je beschikt niet over een CD met service pack 2 op is dit dé moment. Download het losstaande XP SP2 pakket van de site van microsoft (gratis beschikbaar hier: Download details: Windows XP Service Pack 2 for IT Professionals and Developers ) . Plaats dit ook maar op het bureaublad erbij

Nu staan alle files klaar die je nodig hebt.

Stap 2; nLite gebruiken.

Start nLite. Het eerste schermpje kan je een taal kiezen, ik heb hem gewoon op engels laten staan. Maakt ook niet uit, alles zit op dezelfde plaats.

In het volgende scherm ga je naar naar browse en navigeer je naar de plaats waar de bestanden staan, dus je bureaublad in de map windows. nLite zal even kijken welke cd het precies om gaat en dat dan aangeven. In mijn voorbeeld heb ik er een heel oude Nederlandse XP professional in gegooid, zonder servicepacks erop. Het is ook eentje van Nederlandse afkomst, dus automatisch zal er Qwerty ipv Azerty geïnstalleerd worden (maar dit gaan we in het attended deel corrigeren).

sc1xl7.jpg

Je krijgt daarna een scherm met last session; normaal zal dat leeg zijn & als het dat niet zou zijn mag je dat gewoon negeren & op volgende klikken.

In het volgende scherm krijg je de keuze voor wat we allemaal kunnen gaan doen met nLite, maar je kiest uiteraard wat je zelf wil.

Integratie van een servicepack spreekt voor zich, de “hotfixes, addons and update packs” moet je niet aanduiden (staat hier wel in, maar dat was van iets anders. Dit zou dus uit moeten staan)

Met remove components zou je eventueel iets kunnen weg doen (maar dat lijkt me nutteloos, dat spaart toch amper ruimte uit).

De optie Unattended is leuk omdat je dan bepaalde gegevens rechtstreeks in de installatie kan steken (zoals vb je serienummer). Nooit meer gepruts met verloren serienummers, ze staan namelijk rechtstreeks op je CD/DVD!

Options & tweaks ga ik afblijven, aangezien daar vrij gespecialiseerde dingen in staan die je toch niet nodig hebt.

Uiteraard maken we er graag een CD’tje van, dus gaan we ook een Bootable ISO creëren (di een image file waar je computer van kan opstarten).

Duid enkel de zaken aan die je wil gaan doen, en sla dan de andere stappen gewoon over. Dit heeft geen verdere invloed op hoe nLite werkt.

sc2xc5.jpg

Als we dit gepasseerd zijn krijg je een scherm waarin je het servicepack moet gaan aanduiden. Via browse ga je weer naar je bureaublad waar het servicepack aangeeft. Op het moment dat je het aangeeft gaat er slipstreaming opkomen & gaat je pc beginnen werken. Dit kan even duren, dus neem maar een koffietje ondertussen. Het lijkt misschien alsof je computer iets aan het installeren is naar je eigen windows, maar dat is hij niet.

Als dit klaar is gewoon volgende nemen.

Nu komt het integreren van de drivers. Ik heb gekozen voor een setje Intel drivers (matrix platform), dus de inhoud van de komende schermen kan afwijken als je een andere driver nodig hebt.

Klik op insert en dan multiple driver folder. Daar ga je op het bureaublad weer de map aanduiden waar de drivers inzitten. Je krijgt dan ongeveer het volgende scherm:

sc5xc7.jpg

Daar klik je nogmaals op de map waar ze in staan, en je klikt ok (als je de map niet aanvinkt blijft ok in het grijs & kan je der niet op klikken).

Dan krijg je een overzichtsscherm van alle chipsets die met die driver aangestuurd kunnen worden. Ook moet je een Mode selecteren. Dit is echter NIET nodig, nLite ziet zelf wel hoe de drivers opgebouwd zijn. Gewoon laten wat hij zegt dat de mode is, dan zit je juist. Bij het scherm daaronder selecteer je gewoon allemaal (op die paar kilobyte zal het niet gaan aankomen, als die chipset er niet in zit installeert hij het toch niet naar je harde schijf. In het voorbeeld heb ik vb bijna alle Intel sata chipsets mee die er maar zijn).

sc6cm9.jpg

Druk op OK met alle drivers geselecteer, en dan krijg je een overzichtje van alle drivers die erin zitten

sc7od3.jpg

Daarna krijg je een hoop vrij ingewikkelde schermen. Neem gewoon over wat ik hier opgeef (uiteraard wel een echte serienummer & de naam enzo naar de jouwe zetten).

General screen;

sc8qs6.jpg

RunOnce blijven we mooi af

Users screen;

Klik op Add, dan komt er een gebruiker bij (laat de standaards maar staan). Voeg daar het aantal gebruikers aan toe die je wil hebben, eventueel met hun wachtwoorden. Let erop dat je “must have password” uit zet.

Je scherm zou er ongeveer als volgt uit moeten zien (dit wijkt natuurlijk af naargelang meer/minder gebruikers enzo). Je kan daar vb ook opgeven dat je kinderen niet in de groep administrator, maar in de groep hoofdgebruiker vallen.

sc9kb1.jpg

Owner & Netwerk ID ook gewoon laten voor wat het is

Bij regional neem je (als Belg) de volgende instellingen:

sc10uf3.jpg

Als Nederlander neem je de volgende instellingen:

sc11fk8.jpg

Al de andere instellingen mag je laten staan zoals ze zijn.

Als je dan op volgende klikt krijg je een scherm zoals hieronder staat. Wacht tot dat klaar is.

sc12gj0.jpg

Stap 3; de nieuwe CD aanmaken

Stel in het laatste scherm de instellingen als volgt in;

sc13iv6.jpg

Device gaat naar alle waarschijnlijkheid afwijken van de mijne (of het moet zijn dat je toevallig dezelfde brander zitten hebt). Let erop om de verify functie aan te zetten zodat hij controleerd of het wel effectief goed gebrand is.

Eens je klaar bent klik je op burn, en je krijgt je splinternieuwe CD mét drivers, het laatste servicepack en je serienummer & gebruikers geïntegreerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.