Ga naar inhoud

Meetwaarden temperatuur


Dark_Basics
 Delen

Aanbevolen berichten

Meetwaarden Temperatuur

--------------------------------------------------

Auteur : Dark#Basics

Bron : CHIP

--------------------------------------------------

Het is bijna onmogelijk om uit te spreken wat nu een gevaarlijke temperatuur is voor een bepaalde proccesor. De datasheets van de fabrikant geven weliswaar een maximumtemperatuur aan (voor Althon XP ligt die bijvoorbeeld tussen de 90 en 95 graden), maar daarmee bedoelen ze de temperatuur in de hart van de chip. De moederbordsensoren bevinden zich hier echter buiten en geven dus een aanzienlijke lagere temperatuur aan.

Op de website van Motherboard Monitor (http://mbm.livewiredev.com) krijg je via de link | CPU Temperature | toegang tot een databank waarin honderden gebruikers de meetwaarden van hun systeem hebben laten opnemen. Je krijgt hier een idee van de meest gangbare waarden, maar je kunt ook hier constateren dat er bij gelijkwaardige systemen een zeer groot verschil kan voorkomen, afhankelijk van de koeling kan dit tot soms 20 graden oplopen. De vooraf ingestelde drempelwaarden geven niet meer dan een vage indicatie.

Om op safe te spelen kun je de vuistregel toepassen, alles boven de 60 graden bij ononderbroken werking (volgens BIOS-of softwaretools-metingen) geldt als 'behoorlijk warm'. Vanaf de 70 graden begint je systeem in de gevaren zone te komen. De temperaturen op andere meetpunten in de behuizing moeten duidelijk lager liggen en worden genomen tussen de waarden van 30 en 40 graden.

Voorbeelden van softwaretools die deze metingen kunnen uitvoeren zijn:

  • Motherboard Monitor
  • CPUCool
  • SiSoft Sandra
  • PC-Alert

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...