Ga naar inhoud

Zimmermann en Levison lanceren veilig e-mailprotocol DIME


Aanbevolen berichten

Verschillende experts op het gebied van encryptie en e-mailbeveiliging hebben gisteren tijdens de CCC-conferentie in Hamburg het veilige e-mailprotocol DIME gelanceerd, wat staat voor Dark Internet Mail Environment. DIME zorgt ervoor dat e-mailberichten automatisch tussen afzender en ontvanger zijn versleuteld, de vertrouwelijkheid van de berichten bewaart blijft, afzenders kunnen worden geverifieerd en er een minimale hoeveelheid metadata lekt.

Systemen die DIME ondersteunen zorgen er daarnaast voor dat gebruikers hun serviceprovider minder hoeven te vertrouwen. Het e-mailprotocol is bedacht door Phil Zimmermann, de man achter PGP, Ladar Levinson van de opgeheven e-maildienst Lavabit en Mike Janke en Jon Callas van beveiligingsbedrijf Silent Circle. De vier vormen bij elkaar het Dark Mail Team. Dark Mail heeft als doel om een nieuw e-mailprotocol te ontwikkelen dat de privacy en veiligheid van gebruikers beschermt.

In de technische specificaties en broncode van DIME die nu online zijn verschenen (pdf) draagt Levinson het e-mailprotocol op aan de NSA. "In voor of tegenspoed, goed of kwaad, wat volgt was niet zonder jullie mogelijk geweest. Omdat soms het verdedigen van grondwettelijke ideeën niet genoeg is, soms moet je de grondwet verdedigen", aldus Levinson. Zijn e-maildienst Lavabit werd door klokkenluider Edward Snowden gebruikt. Hij besloot de stekker uit Lavabit te trekken omdat hij niet aan een verzoek van de Amerikaanse autoriteiten wilde meewerken.

Eerste stap

De lancering van het protocol is pas een eerste stap. Om DIME een succes te maken zullen zowel softwareontwikkelaars als andere partijen het protocol moeten omarmen. Eerder liet Levison al weten dat het Dark Mail Team een eigen mailserver genaamd Magma en een op Mozilla Thunderbird-gebaseerde e-mailclient genaamd Volcano zal ontwikkelen. Levison wordt voor het maken van de documentatie onder andere bijgestaan door Dave Crocker, één van de uitvinders van e-mail.

 

bron: security.nl

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.