Ga naar inhoud

[OPGELOST] Spam, hoe raak ik er aan?


Gast

Aanbevolen berichten

Eerst even onderwerp subforum vermelden : Bestrijding spyware, virussen

Bestrijden wil dus zeggen, je PC is met syware virussen en allerlei malware besmet geraakt, maar hoe ben ik er eigenlijk aangeraakt. Daarom ga ik hier even de grootste oorzaak van spam beschrijven, want de grootste oorzaak van spam (daarom niet altijd) is nog steeds te wijten aan de PC gebruiker zelf.

Velen zullen wellicht het probleem wel kennen, spam in hun mailbox, mailtjes met reclameboodschappen , en denk hierbij maar eens aan de reclameboodschappen van de viagrapil, het schijnt een epidemie te zijn. Je vraagt je af, hoe raken ze in godsnaam aan mijn e-mail adres, ik ben niet geabonneerd op nieuwsbrieven en dergelijke maar toch heeft men mijn e-mail adres in bezit, en de grootste oorzaak van spam zijn dan de kettingbrieven , die je ontvangt van familie, vrienden, kennissen.... denk maar eens aan e-mail berichten zoals waarin een hartje bijzit als bijlage, met tekst erbij, ik schenk jou een vriendschapshartje , stuur dit hartje door naar minstens 10 personen die je nauw aan het hart liggen, en binnen 24 uur zal er jou iets geweldigs overkomen.

En we zijn weg, jan, piet, pol, katrien, marie, allemaal heel goede vrienden, zij verdienen ook dat hartje en we beginnen het berichtje maar door te sturen. Waar men echter niet op gelet heeft dat dit berichtje misschien 10-15 maal werd doorgezonden in Aan: of in CC: en al de e-mail adressen steeds zichtbaar gebleven zijn. Op een dag komt dit bericht eens aan bij een spammer of word door een spammer onderschept, en zo heeft de spammer heel wat e-mail adressen kunnen bemachtigen.Zulke kettingbrieven noemt men een HOAX virus. Toch van plan het vriendschapshartje door te zenden naar vrienden, familie doe het dan op deze wijze.

Verwijder al de reeds zichtbare e-mail adressen in het bericht, ook al heb je er een tijdje werk mee. Zend het bericht door in Bcc: Blind Carbon Copy. Op deze wijze blijven e-mail adressen onzichtbaar voor andere ontvangers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een kleine aanvulling

Voorkomen is beter dan genezen, dit gaat vooral op voor spam. Veel spammers wisselen grote lijsten met e-mail adressen vaak met elkaar uit. Als je eenmaal spam binnen krijgt, en de spammer komt erachter dat je adres ook daadwerkelijk bestaat, kan dit een sneeuwbal-effect geven en je nog veel meer spam bezorgen.

Daarom is het essentieel dat je NOOIT spam beantwoordt! Ook al staat er onder het bericht dat als je een mailtje terugstuurt, of op een link klikt (unsubscribe), je met rust gelaten zal worden.

Hieronder een aantal tips om spam te voorkomen:

 • Wees voorzichtig met het achterlaten van je e-mail adres op websites en in openbare forums of chats!
 • Pas ook op met het posten van je e-mail adres in usenet nieuwsgroepen. Net als bij websites worden deze door spammers (automatisch) afgezocht naar e-mail adressen.
 • Als je toch een adres wilt achterlaten, verhaspel het dan. Bijvoorbeeld "piet at tomaatnet punt nl" of "piet@tomaatnet.verwijder_dit.nl".
 • Pas op met het gebruik van e-mail programma's die html e-mail kunnen weergeven. Soms zit er in spam mail een plaatje verstopt dat je niet kunt zien. Bij het bekijken van deze mail wordt het plaatje opgevraagd van de server van de spammer, en weet de spammer dus dat het mailtje is ontvangen en bekeken aan de hand van een unieke code (inline html id tags).
 • Maak een of meer aliassen aan en gebruik die adressen voor de bovenstaande situaties. Komt er spam op binnen, dan kun je de alias weer opheffen.
 • Doe geen zaken met bedrijven op het internet[/url] die hun adres en telefoonnummer verzwijgen.
 • Doe niet mee aan kettingbrieven. Als je toch kettingbrieven krijgt van bekenden, leer hun dan het Bcc: veld te gebruiken. Met Bcc (Blind carbon copy) kun je e-mail naar meerdere mensen tegelijk versturen zonder dat de adressen bij alle ontvangers te zien zijn.
 • Pas op met het instellen van een e-mail adres in je internet software, zoals browser, irc, icq, etc etc
 • Neem je adres niet op in e-mailgidsen op internet (zoals bigfoot, whowhere, etc)
 • Hou je eigen computer(s) up-to-date. Virusbesmettingen kunnen ertoe leiden dat jouw computer gebruikt wordt als z.g. 'zombie' pc in een netwerk van spam versturende computers.
 • Als je je eigen mailserver draait, pas dan op met je configuratie. Als je server een zogenaamde open relay is, kunnen spammers je server misbruiken om nog meer spam te versturen.

Bron:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.