Ga naar inhoud

Microsoft heeft Superfish van 240.000 Lenovo-laptops verwijderd


Aanbevolen berichten

In een week tijd heeft Microsoft van zo'n 240.000 Lenovo-laptops de Superfish-adware verwijderd, zo blijkt uit cijfers die de softwaregigant heeft vrijgegeven. Vanwege het beveiligingsprobleem dat door Superfish werd veroorzaakt besloot Microsoft op 19 februari updates voor de eigen virusscanners uit te brengen zodat die de adware en het bijbehorende certificaat konden verwijderen. In een week tijd identificeerde Microsoft zo'n 240.000 machines met Superfish.

De adware was door Lenovo op meer dan 40 modellen laptops geïnstalleerd en had als doel om SSL-verbindingen te onderscheppen om vervolgens advertenties te injecteren. De adware gebruikte hiervoor een eigen rootcertificaat. Onderzoekers slaagden erin om het wachtwoord te kraken dat de privésleutel van het Superfish-certificaat gebruikt. Daardoor is het in bepaalde gevallen mogelijk om Man-in-the-Middle-aanvallen tegen systemen uit te voeren waarop Superfish en het certificaat geïnstalleerd zijn.

In een blogposting legt Microsoft de verschillende manieren uit waarop Lenovo-gebruikers konden worden aangevallen. Dit zou bijvoorbeeld via een kwaadaardig wifi-netwerk, phishingdomein of DNS poisoning kunnen. Lenovo levert al sinds januari geen laptops meer met Superfish, hoewel er in februari nog laptops met Superfish zijn verkocht. Daarnaast zouden verschillende virusscanners inmiddels Superfish detecteren en verwijderen. In het geval de geinstalleerde beveiligingssoftware Superfish niet herkent, adviseert Microsoft om een eenmalige scan met de Microsoft Safety Scanner uit te voeren.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.