Ga naar inhoud

Chrome-extensie steelt surfgedrag 1,2 miljoen gebruikers


Aanbevolen berichten

Een populaire extensie voor Google Chrome heeft het surfgedrag van 1,2 miljoen gebruikers verzameld om te kunnen doorverkopen aan derde partijen, zonder dat er in eerste instantie alarmbellen bij Google afgingen. De Webpage Screenshot-extensie liet gebruikers eenvoudig screenshots van websites maken en had met een score van 4,5 sterren op een schaal van 5 een goede beoordeling.

Het spyware-onderdeel van de extensie werd pas een week na de installatie in Chrome actief. "Klaarblijkelijk is er een grote kwetsbaarheid in de manier waarop de code van elke Chrome-extensie wordt gecontroleerd, wat ons doet afvragen hoeveel extensies er nog meer zijn die spyware verbergen", waarschuwt het Deense beveiligingsbedrijf CSIS. Uit onderzoek van de IT-beveiliger zou blijken dat de spyware ook bij grote Zweedse bedrijven is aangetroffen.

Doordat de spyware-code een week na de installatie werd gedownload zou de controle van Google worden omzeild. Eenmaal actief stuurde de extensie het surfgedrag van gebruikers door naar een server met een Amerikaans IP-adres. Inmiddels heeft Google de extensie uit de Chrome Store verwijderd. Volgens CSIS laat het incident echter zien dat de beveiliging moet worden aangescherpt, aangezien deze extensie al door meer dan 1,2 miljoen gebruikers was geïnstalleerd voordat er actie werd ondernomen.

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.