Ga naar inhoud

Mozilla luidt noodklok over adware-epidemie


Aanbevolen berichten

De hoeveelheid adware waarmee doorsnee internetgebruikers te maken hebben heeft inmiddels zulke proporties aangenomen dat Mozilla geen andere mogelijkheden ziet dan de vrijheid van Firefoxgebruikers iets in te perken. Deze zomer zal Mozilla alleen nog de installatie van gesigneerde uitbreidingen toestaan.

Eén van de sterke kanten van Firefox is de mogelijkheid om uitbreidingen te ondersteunen. Uitbreidingen die zowel via Mozilla's eigen website addons.mozilla.org (AMO) als andere kanalen kunnen worden verspreid. Dit geeft ontwikkelaars veel flexibiliteit en mogelijkheden, maar biedt ook rotte appels een kans. "Het is hartverscheurend dat er zoveel kwaadaardige ontwikkelaars in de wereld zijn die misbruik van anderen willen maken", zegt Daniel Veditz van Mozilla.

Hij merkt op dat de manier waarop meer technische gebruikers het internet ervaren volledig verschilt van doorsnee gebruikers. Zo zijn er tientallen miljoenen mensen bij wie allerlei toolbars en extensies zijn geïnstalleerd zonder dat ze hier hun nadrukkelijke toestemming voor hebben gegeven. Bij het downloaden van software lopen deze gebruikers het risico op nieuwe toolbars en uitbreidingen, die vaak advertenties tonen, gebruikers volgen en content wijzigen.

"Hun internetervaring wordt bepaald door deze third-party add-ons op manieren waarvoor ze niet hebben gekozen en waar de derde partij van profiteert en niet de gebruiker", laat Veditz weten. In de standaardversie van Firefox zullen daarom straks alleen nog gesigneerde extensies worden geaccepteerd. "We hebben dezelfde conclusie bereikt als soortgelijke ecosystemen dat er een scheidsrechter moet zijn die voor de belangen van de gebruiker opkomt", zo stelt de Mozilla-ontwikkelaar.

Volgens Veditz kunnen gebruikers nog steeds hun eigen online ervaring via add-ons en extensies bepalen en voor veruit de meeste Firefoxgebruikers zal er niets veranderen. Wel zal de beslissing van Mozilla een extra belasting voor extensie-ontwikkelaars zijn. Veel ontwikkelaars vroegen Mozilla dan ook waarom deze vereiste niet via opties of instellingen kan worden geregeld. Veditz stelt dat het onmogelijk is om die beslissing op te slaan op een plek waar de adware niet bij kan komen.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.