Ga naar inhoud

Nederlands misdaadblog Crimescene verspreidt malware


Aanbevolen berichten

Aanvallers zijn erin geslaagd het Nederlandse misdaadblog Crimescene te hacken en te gebruiken voor de verspreiding van malware. Daarvoor waarschuwt het Nederlandse beveiligingsbedrijf Redsocks. Volgens onderzoeker Rickey Gevers ontvangt Crimescene maandelijks 300.000 tot 400.000 bezoekers, waarvan "een zeer groot percentage" uit politieagenten bestaat.

"Het weblog is met name populair onder criminelen en daarom ook erg interessant voor partijen als politie en justitie. Deze groepen lopen hierdoor een verhoogd risico geïnfecteerd te worden met de betreffende malware", aldus Gevers. Voor Crimescene zijn twee domeinen geregistreerd, die op verschillende manieren de malware verspreiden. De ene website gebruikt een drive-by download, waarbij een bekend beveiligingslek in Java wordt gebruikt om bezoekers met malware te infecteren. De tweede aanval verloopt via een Java-applet dat de malware op de computer probeert te installeren.

In het geval de aanval succesvol is wordt de SpyNet Remote Access Trojan (RAT) geïnstalleerd. Via deze vrij eenvoudige malware heeft een aanvaller volledige controle over de computer en kan bijvoorbeeld de webcam van het slachtoffer bedienen. "Het is opmerkelijk dat deze malware juist op deze website wordt ingezet, en dit lijkt een gericht en voor opgezet plan", aldus Gevers.

De domeinen van Crimescene worden op verschillende servers gehost, maar op beide servers zijn dezelfde bestanden geplaatst. "Gezien het verwantschap tussen beide sites is het mogelijk dat de websites gehackt zijn en op beide servers hetzelfde wachtwoord is gebruikt, waardoor de aanvaller de betreffende bestanden op beide servers heeft kunnen plaatsen", besluit de onderzoeker.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.