Ga naar inhoud

IEEE en IETF testen privacybescherming MAC-adres


Aanbevolen berichten

Om te voorkomen dat consumenten via het MAC-adres van hun smartphone of andere mobiele apparaten worden gevolgd hebben het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) en de IETF (Internet Engineering Task Force) verschillende succesvolle experimenten gehouden, zo hebben beide organisaties deze week laten weten. Het IEEE en IETF zijn twee organisaties die bij de ontwikkeling van standaarden betrokken zijn.

Tijdens het experiment in november werd er getest met willekeurige MAC-adressen. Deelnemers moesten een script draaien dat ervoor zorgde dat ze een willekeurig MAC-adres kregen als ze met het netwerk verbinding maakten. Een MAC-adres dient als uniek identificatiemiddel op het lokale netwerk en wordt door fabrikanten aan een netwerkadapter toegekend. Vanwege het unieke kenmerk van het MAC-adres, dat continu door mobiele toestellen wordt uitgezonden, kunnen bijvoorbeeld winkels het gebruiken om mensen te volgen.

Privacygevolgen

Vanwege de privacygevolgen besloten het IEEE en IETF vorig jaar de IEEE 802 Privacy Executive Committee Study Group op te richten. Deze groep kijkt naar de gevolgen van wifi-technologieën en werkt aan aanbevelingen en standaarden. "Vanaf het begin hebben IEEE 802 en IETF de overtuiging gedeeld om het privacyrisico voor niet-technische gebruikers op te lossen, die in een wereld leven waar continue connectiviteit aanwezig is", zegt Juan Carlos Zuniga, voorzitter van de groep. Volgens hem laten de experimenten zien dat er haalbare manieren zijn om gebruikers tegen wifi-gerelateerde privacyrisico's te beschermen.

"De IETF-gemeenschap beschouwt wijdverbreide monitoring als een aanval op de privacy van internetgebruikers", voegt Joel Jaeggli van de IETF toe. Hij stelt dat de IETF en IEEE 802 zich zullen inzetten om gebruikers tegen passieve observatie te beschermen. "Succesvolle tests met MAC-adres privacy-implementaties helpen een belangrijk probleem op te lossen met de zichtbaarheid van Layer-2 identifiers op een gedeeld lokaal netwerk", merkt Jaeggli verder op. De resultaten kunnen worden gebruikt voor het opstellen van nieuwe standaarden. Of dit zal gebeuren en wanneer precies laten beide organisaties niet weten. Vorig jaar kwam Apple al met een maatregel om gebruikers van een willekeurig MAC-adres te voorzien bij het scannen van wifi-netwerken.

 

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.