Ga naar inhoud

Google maakt spamfilter van Gmail veel slimmer


Aanbevolen berichten

Het aantal spamberichten dat Gmail-gebruikers ontvangen is zeer klein, toch wil Google dit percentage verder naar beneden brengen, wat het via een slimmer spamfilter wil bereiken, zo laat de internetgigant weten. Ondanks dat minder dan 0,1% van de gemiddelde inbox uit spam bestaat en minder dan 0,05% van de legitieme berichten in de spamfolder terechtkomt, is de spamdetectie van Gmail niet perfect, zegt productmanager Sri Harsha Somanchi.

Om te voorkomen dat legitieme e-mails in de spamfolder belanden heeft Google nu de Gmail Postmasters Tools gelanceerd. Via deze tool kunnen bedrijven en partijen die grote hoeveelheden e-mails versturen spammeldingen, fouten en hun reputatie analyseren, wat kan helpen om problemen, zoals een onterechte detectie van e-mail als spam, te voorkomen.

Neuraal netwerk

Aan de andere kant wil Google dat meer echte spamberichten gericht aan Gmail-gebruikers worden gestopt. "Het uiteindelijke doel is een spamvrije Gmail-ervaring", aldus Somanchi. De intelligentie die de internetgigant voor Google Search en Google Now ontwikkelde wordt nu ook gebruikt om het spamfilter van Gmail slimmer te maken. Zo maakt het filter gebruik van een kunstmatig neuraal netwerk om geraffineerde spamberichten die erg op legitieme berichten lijken toch te detecteren.

Verder moet machinaal leren ervoor zorgen dat het spamfilter individuele voorkeuren met betrekking tot legitieme e-mails en spamberichten kan herkennen. De ene gebruiker kan een nieuwsbrief als spam beschouwen, terwijl de volgende gebruiker die graag wil ontvangen. Verder is het spamfilter nu beter in staat om phishingscams te herkennen. Het gaat dan vooral om e-mails die van een bepaald adres afkomstig lijken te zijn, terwijl dit niet het geval is. Wederom zou het filter dankzij machinaal leren nu kunnen bepalen of een bericht echt afkomstig is van de afzender en zo e-mails van gespoofte e-mailadressen stoppen.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...