Ga naar inhoud

Meldplicht datalekken 1 januari 2016 van kracht


Aanbevolen berichten

Zowel private als publieke organisaties die persoonsgegevens verwerken zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht om beveiligingsincidenten te melden die bijvoorbeeld leiden tot diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens. Zo heeft de overheid vandaag via het Staatsblad bekendgemaakt.

De meldplicht datalekken wordt daarmee uitgebreid, aangezien die op dit moment alleen voor aanbieders van elektronische communicatienetwerken en -diensten geldt. Volgens de Rijksoverheid moet de meldplicht voor een betere bescherming van persoonsgegevens zorgen.

Boetebevoegdheid CBP

Verder kan het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vanaf volgend jaar in meer gevallen een bestuurlijke boete opleggen aan overtreders van privacyregels. Het CBP mag nu alleen een bestuurlijke boete opleggen bij een overtreding van een administratief voorschrift, bijvoorbeeld de verplichting om de verwerking van persoonsgegevens te melden. Vanaf 1 januari is dat ook mogelijk bij schending van meer algemene verplichtingen die de wet stelt aan het gebruik en verwerken van persoonsgegevens.

Bijvoorbeeld als persoonsgegevens niet op een behoorlijke en zorgvuldige manier zijn verwerkt of langer worden bewaard dan noodzakelijk is, maar ook als de beveiliging niet deugt, het beheer van persoonsgegevens slecht is georganiseerd of gevoelige informatie over burgers zoals hun politieke voorkeur of levensovertuiging is misbruikt.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...