Ga naar inhoud

Gerichte aanvallen op nieuw Java-lek ontdekt


Aanbevolen berichten

Het Japanse anti-virusbedrijf Trend Mico waarschuwt voor een nieuw en kritiek lek in Java waar nog geen update van Oracle voor beschikbaar is en dat bij aanvallen tegen een Amerikaanse defensieorganisatie en NAVO-lid is ingezet. Volgens de virusbestrijder gaat het om gerichte aanvallen.

Dat zou inhouden dat de kwetsbaarheid nog niet op grote schaal wordt gebruikt om thuisgebruikers met malware te infecteren. Voor het aanvallen van de doelwitten gebruiken de aanvallers e-mails met daarin een link. De links die de aanvallers gebruiken lijken op de links die eerder bij aanvallen tegen NAVO-leden en het Witte Huis werden ingezet, zo stelt analist Brooks Li. In dit geval werden de links aangetroffen in de e-mails naar een Amerikaanse defensieorganisatie en een specifiek NAVO-lid, maar om wie het precies gaat wil het anti-virusbedrijf niet zeggen. De link wijst naar een pagina die van het Java-lek gebruik probeert te maken. In het geval de aanval succesvol is wordt er malware op de computer geplaatst.

Kwetsbaar

De kwetsbaarheid is aanwezig in de meest recente Oracle Java-versie, namelijk Java 8 update 45. Oudere versies van Java, namelijk 6 en 7, zijn niet kwetsbaar. Oracle zou inmiddels zijn ingelicht. In afwachting van een update kunnen gebruikers Java in hun browser uitschakelen of van het systeem verwijderen. Een aantal jaren geleden werden er regelmatig zogeheten zero day-lekken in Java aangetroffen en aangevallen waarvoor geen update beschikbaar was. Volgens Trend Micro is het bijna twee jaar sinds de laatste zero day in Java werd gemeld.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...