Ga naar inhoud

UPnP in routers laat aanvaller firewall aanpassen


Aanbevolen berichten

Het Universal Plug and Play (UPnP) protocol moet het eenvoudiger voor apparaten maken om met elkaar te communiceren en verbinding te maken, maar een onbekend aantal routers heeft de beveiliging niet goed geregeld, waardoor een aanvaller stilletjes poorten in de firewall kan openzetten of toegang tot de router kan krijgen.

Daarvoor waarschuwt het CERT Coordination Center (CERT/CC) van de Carnegie Mellon Universiteit. Het UPnP-protocol was oorspronkelijk ontwikkeld voor privénetwerken en gebruikt standaard dan ook geen authenticatie. Later werd er besloten om toch een UPnP-beveiligingsstandaard op te stellen, maar ondersteuning hiervan is zeer beperkt. Vanwege de ontbrekende beveiliging kan een aanvaller met toegang tot het privénetwerk via UPnP toegang tot de router krijgen om vervolgens poorten open te zetten of diensten in te schakelen waarmee het netwerk verder kan worden aangevallen.

Hoewel de UPnP-problemen waarvoor het CERT/CC waarschuwt alleen via privénetwerken kunnen worden aangevallen, is het ook mogelijk om vanaf het internet hier toegang toe te krijgen. Via een speciale website kan een aanvaller, bij gebruikers van Chrome en Firefox die JavaScript hebben ingeschakeld, namelijk willekeurige UPnP-verzoeken naar de firewall sturen en zo het netwerk verder aanvallen. De "Filet-O-Firewall" kwetsbaarheid werd begin augustus al gedemonstreerd, maar nu heeft het CERT/CC besloten er een waarschuwing voor af te geven.

Als oplossing krijgen gebruikers het advies om geen onbekende links te openen, UPnP uit te schakelen, de laatste UPnP-standaarden te implementeren of de UPnP controle-URL willekeuriger te maken, zodat die niet door een aanvaller kan worden geraden. Welke modellen en fabrikanten kwetsbaar zijn is onbekend, maar volgens de ontdekker van het probleem gaat het om een "leverancier onafhankelijke kwetsbaarheid".

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.