Ga naar inhoud

NetBIOS nog steeds risico voor Windowscomputers


Aanbevolen berichten

Hoewel de NetBIOS-interface al meer dan 30 jaar bestaat is het nog steeds een probleem voor moderne Windowscomputers. NetBIOS is de afkorting voor Network Basic Input Output System en is een interface waarmee systemen in een lokaal netwerk kunnen communiceren.

Het probleem met NetBIOS is dat het geen enkele vorm van beveiliging gebruikt. Op een lokaal netwerk kan iedereen op een NetBIOS-verzoek antwoorden. Een dergelijk verzoek wordt verstuurd als er bijvoorbeeld een website wordt opgevraagd en het DNS (Domain Name System) niet werkt. In dit geval wordt NetBIOS als 'fallback' gebruikt. Een aanvaller op het netwerk kan het verzoek beantwoorden en zo gebruikers naar een andere website doorsturen, bijvoorbeeld een website met malware of een phishingsite.

Ook is het mogelijk om hostnames te imiteren en zo via NetBIOS inloggegevens te stelen of het verkeer van gebruikers, op versleuteld SSL-verkeer na, te onderscheppen en manipuleren. Volgens beveiligingsbedrijf Kleissner & Associates wordt NetBIOS nog steeds overal ondersteund. Zelfs wifi-routers in vliegtuigen routeren NetBIOS-pakketten. Het bedrijf adviseert gebruikers en beheerders dan ook om NetBIOS voor alle netwerkadapters uit te schakelen. Onlangs waarschuwde ook een andere expert voor de risico's van NetBIOS.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.