Ga naar inhoud

Lek bij VPN-aanbieders kan IP-adres gebruikers onthullen


Aanbevolen berichten

Een beveiligingslek bij sommige VPN-aanbieders kan ervoor zorgen dat het echte IP-adres van gebruikers wordt onthuld, zo waarschuwt VPN-aanbieder Perfect Privacy. Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen een computer en een server ergens anders op het internet.

Deze verbinding is versleuteld waardoor anderen niet kunnen meekijken. Al het internetverkeer van en naar de computer gaat via deze afgeschermde route en kan op dit deel niet worden afgeluisterd. Daarnaast kunnen VPN-gebruikers op deze manier hun IP-adres afschermen, omdat bezochte websites alleen het IP-adres van de VPN-aanbieder zien. Volgens Perfect Privacy lopen gebruikers van sommige VPN-aanbieders toch risico dat hun echte IP-adres bekend wordt.

Port forwarding

Het probleem speelt bij VPN-aanbieders die port forwarding aanbieden. Het maakt daarbij niet uit of gebruikers van deze VPN-aanbieders zelf port forwarding gebruiken, alleen de aanvaller moet het instellen. Om het IP-adres van een slachtoffer te achterhalen moet er wel aan verschillende voorwaarden zijn voldaan. Zo moet de aanvaller een actief account bij dezelfde VPN-aanbieder als het slachtoffer hebben. Ook moet de aanvaller het 'exit' IP-adres van het slachtoffer kennen en het slachtoffer een bestand of pagina laten openen.

Een aanvaller die port forwarding heeft ingeschakeld kan vervolgens het verzoek om de afbeelding of website zien dat van het echte IP-adres van het slachtoffer afkomstig is. In totaal testte Perfect Privacy negen VPN-aanbieders, waarvan er vijf kwetsbaar bleken. Deze partijen zijn inmiddels ingelicht. Het probleem kan echter ook bij andere VPN-aanbieders spelen die niet zijn getest, zo waarschuwt Perfect Privacy.

BitTorrent

Volgens beveiligingsexpert Darren Martyn kan het lek worden gebruikt om BitTorrent-gebruikers te ontmaskeren die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. Om hun IP-adres af te schermen zijn er BitTorrent-gebruikers die een VPN-dienst gebruiken. Door het lek kunnen rechthebbenden toch het IP-adres van de illegale downloaders zien. Martyn verwacht dan ook dat bedrijven die zich met het aanklagen van copyrightschenders bezighouden deze kwetsbaarheid zullen gebruiken om BitTorrent-gebruikers te vervolgen.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.