Ga naar inhoud

Onderzoek: privacyproblemen met Windows 10-laptops


Aanbevolen berichten

Onderzoekers van een Amerikaans beveiligingsbedrijf hebben verschillende privacyproblemen aangetroffen met laptops waarop Windows 10 is geïnstalleerd. Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers van het bedrijf Duo Security in totaal zeven laptops van HP, Lenovo, Acer en Dell.

Op alle zeven laptops troffen de onderzoekers privacyproblemen aan, zoals extra geïnstalleerde apps die allerlei gegevens over gebruikers verzamelen en instellingen die data doorsturen en standaard staan ingeschakeld tot netwerkprotocol-gerelateerde beveiligingsproblemen. Verder bleek dat sommige privacyinstellingen in Windows 10 na de installatie van beveiligingsupdates op patchdinsdag weer naar de oorspronkelijke instelling worden teruggezet. Wat de onderzoekers ook verbaasde is dat McAfee webbugs gebruikt om gebruikers te volgen en advertenties te kunnen tonen.

Standaardinstellingen

De onderzoekers van Duo Security waarschuwen in hun onderzoek voor de standaardinstellingen van Windows 10 die de privacy volgens hen in gevaar brengen. "Het uitschakelen lijkt misschien een eenvoudig proces, maar in sommige gevallen vereist het dat een service wordt uitgeschakeld of dat er registersleutels worden aangemaakt of aangepast. Een doorsnee gebruiker weet niet hoe dit moet worden gedaan of zou er niet over nadenken, of beide", zegt onderzoeker Mark Loveless.

Een ander punt van kritiek gaat over verschillende technologieën en protocollen in Windows 10, zoals Web Proxy Auto-Discovery (WPAD), Link-Local Multicast Name Resolution (LLMNR), Smart Multi-Homed Name Resolution, Teredo tunneling en het Intra-Site Automatic Tunnel Addressing Protocol (ISATAP). Volgens Loveless lekken deze protocollen informatie, zoals dns-verzoeken of informatie over het systeem, of kunnen een aanvaller helpen bij het uitvoeren van een aanval, bijvoorbeeld als er van een openbaar wifi-netwerk gebruik wordt gemaakt.

Advies

Van alle onderzochte laptops bleek een HP laptop de minste problemen te hebben. Het ging om een "Microsoft Signature Edition", wat inhoudt dat er minder 'bloatware' op het systeem wordt geïnstalleerd. Afsluitend geven de onderzoekers in het rapport nog verschillende tips voor Windows 10-gebruikers. Zo wordt geadviseerd om McAfee LiveSafe en andere apps die de laptopfabrikant van te voren heeft geïnstalleerd en data verzamelen te verwijderen, de firewall in te stellen zodat inkomende verbindingen op publieke netwerken worden geblokkeerd en WPAD, LLMNR, Smart Multi-Homed Name Resolution, Teredo tunneling en ISATAP via het Windows Register uit schakelen.

Als laatste moeten ook bepaalde privacyinstellingen worden uitgeschakeld, zoals het verzamelen van telemetriegegevens en Windows Error Reporting, alsmede de Diagnostics Tracking service (Connected User Experiences en Telemetry) en de dmwappushsvc service. Een extra instelling die Windows 10-gebruikers kunnen doorvoeren is het uitschakelen van Device Metadata (DMD). In dit geval worden de servers van Microsoft niet benaderd bij het zoeken naar drivers voor nieuwe hardware. Alle stappen voor het uitschakelen van bovengenoemde services en protocollen worden in het onderzoek (pdf) beschreven.

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.