Ga naar inhoud

Ransomware die computer niet laat opstarten gekraakt


Aanbevolen berichten

Een nieuwe ransomware-variant die onlangs veel stof liet opwaaien omdat het een deel van de harde schijf versleutelt waardoor de computer niet meer kan opstarten is door een onderzoeker gekraakt. Het gaat om de Petya-ransomware die eind maart verscheen en de master file table (MFT) van de harde schijf versleutelt, waardoor het bestandssysteem niet is te lezen en Windows niet meer kan worden gestart.

Om de ransomware te verspreiden wordt er naar de hr-afdeling van bedrijven een e-mail gestuurd met een link naar Dropbox. De link zou volgens het bericht naar een c.v. wijzen, maar dit is een exe-bestand. Zodra het bestand wordt geopend crasht de computer en zal die automatisch herstarten. Vervolgens krijgt de gebruiker een melding te zien dat er een schijfcontrole plaatsvindt. In werkelijkheid wordt de de MFT echter versleuteld.

Een beveiligingsonderzoeker genaamd Leo Stone werd door zijn schoonvader benaderd. De man had de "c.v." geopend en nu kreeg hij een melding te zien dat er losgeld moest worden betaald. Stone besloot de ransomware te onderzoeken en ontwikkelde uiteindelijk een algoritme dat de sleutel genereert waarmee de door Petya versleutelde computer kan worden ontsleuteld.

Het achterhalen van de informatie waarmee het algoritme aan de slag kan is voor veel gebruikers vrij lastig. Daarom zijn er verschillende handleidingen verschenen waarin dit wordt uitgelegd. Vervolgens moet de gevonden informatie op deze pagina worden ingevoerd, waarna er een decryptiesleutel wordt gegenereerd.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.