Ga naar inhoud

Firefox krijgt sandbox voor veiligheid en stabiliteit


Aanbevolen berichten

Na jaren van afwezigheid krijgt Firefox eindelijk een sandbox wat de veiligheid, stabiliteit en de prestaties van de browser moet verbeteren, zo heeft Mozilla laten weten. Firefox is nog de enige van de grote browsers die niet over een sandbox beschikt. Microsoft kwam begin 2008 met meerdere processen voor IE, gevolgd door Chrome zes maanden later. Safari volgde in de zomer van 2011, maar Firefox moest het zonder doen.

Een sandbox wordt als een zeer belangrijke beveiligingsmaatregel gezien, omdat het kan voorkomen dat via een kwetsbaarheid er meteen toegang tot het systeem kan worden verkregen. Vorig jaar blies Mozilla het "Electrolysis" of "e10s" project nieuw leven in. Hierbij gebruikt Firefox geen enkel proces meer voor de browser, maar meerdere. Dit heeft verschillende voordelen voor gebruikers, aldus Mozilla's Dan Callahan. In het geval een geopende browsertab bijvoorbeeld crasht zal dit niet meer betekenen dat heel Firefox crasht, zoals nu het geval is. Ook zorgt het scheiden van processen ervoor dat straks sandboxes voor webcontent kunnen worden gemaakt. Verder zou het ook de prestaties verbeteren, omdat de nieuwe architectuur van meerdere processen het mogelijk maakt om het werk over meerdere cpu-cores te verdelen.

Callahan merkt op dat sommige mensen zich zorgen maken dat het implementeren van een dergelijke architectuur het geheugenverbruik van Firefox drastisch zal vergroten. Dit is niet het geval, aldus de Mozilla-engineer. Hoewel meerdere processen een grotere geheugenafdruk hebben dan een enkel proces zou de impact beperkt moeten zijn. Zo blijkt een voorlopige testversie van Firefox 10% tot 20% meer geheugen te verbruiken. Dit zou echter de helft minder zijn dan wat Google Chrome op dezelfde website gebruikt. "Om ervoor te zorgen dat we niet teveel werkgeheugen verbruiken, zal de eerste versie van e10s alleen een enkel extra proces voor webcontent gebruiken", merkt Callahan op. Naarmate de architectuur efficiënter met het werkgeheugen omgaat zullen er meerdere processen worden toegevoegd.

Wanneer de sandbox in de uiteindelijke versie van Firefox zal verschijnen is onbekend. "De overstap op meerdere processen is een investering in de toekomst. We lossen een technische schuld af en herontwerpen de architectuur van Firefox op een fundamenteel niveau. Net zoals elke verandering van deze omvang brengt dit allerlei uitdagingen met zich mee", aldus Callahan. Zo zullen veel add-ons moeten worden aangepast. De sandbox is al wel te testen in de Firefox-versie voor ontwikkelaars.

 

 

bron: security.nl

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.