Ga naar inhoud

Word-document favoriete wapen bij spear phishing


Aanbevolen berichten

Bij de meeste spear phishingaanvallen die vorig jaar werden waargenomen gebruikten de aanvallers kwaadaardige Word-documenten als bijlage om computers te infecteren, zo stelt beveiligingsbedrijf Symantec in een nieuw rapport (pdf). Spear phishing is een gerichtere vorm van phishing, waarbij aanvallers de ontvanger een kwaadaardige bijlage of link proberen te laten openen.

Word-documenten blijken met een aandeel van iets meer dan 40% de favoriete bijlage voor dit soort aanvallen. Aanvallers kunnen bijvoorbeeld kwaadaardige macro's in een Word-document verbergen dat waarna ingeschakeld malware downloadt, maar ook documenten met exploits die van Office-kwetsbaarheden gebruikmaken komen voor. De uitvoerbare bestandstypes .exe (16,9%%) en .scr (13,7%) volgen op afstand. Bij elkaar opgeteld komen de uitvoerbare bestandstypes op minimaal 36% uit.

Wordt er naar niet gerichte e-mailaanvallen gekeken, dan spelen uitvoerbare bestandstypes met een aandeel van 1,3% een veel kleinere rol. Symantec blokkeerde bij de niet gerichte e-mailaanvallen voornamelijk Word-bestanden (55,8%) en Excel-bestanden (15%), gevolgd door zip-bestanden (8,7%). "Office-documenten zoals Word en Excel blijven een populaire manier voor exploits die malware op een aangevallen computer plaatsen", aldus Symantec.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.