Ga naar inhoud

Microsoft en Samba patchen Badlock-kwetsbaarheid


Aanbevolen berichten

Microsoft en Samba hebben updates uitgebracht voor een kwetsbaarheid die de naam Badlock heeft gekregen en het voor een aanvaller mogelijk maakt om verschillende man-in-the-middle-aanvallen uit te voeren. Hierdoor zou het mogelijk worden om willekeurig Samba-verkeer te onderscheppen.

Vervolgens zou een aanvaller een Active Directory-database kunnen aanpassen, waaronder wachtwoordhashes van gebruikers, of belangrijke diensten kunnen uitschakelen. Ook zou het mogelijk zijn om gebruikerspermissies van bestanden en directories aan te passen en denial of service-aanvallen uit te voeren. Ontwikkelaars van Microsoft en Samba zouden de afgelopen maanden aan een update voor het probleem hebben gewerkt.

Samba is een opensourceprogramma dat van het smb-protocol gebruikmaakt en bijvoorbeeld Windowsmachines met Unixmachines via zowel lokale netwerken als het internet laat communiceren. Microsoft bestempelt de kwetsbaarheid als "belangrijk" en niet als ernstig, omdat een aanvaller alleen zijn rechten kan verhogen en geen willekeurige code kan uitvoeren. In het geval van Windowssystemen zou een aanvaller via een man-in-the-middle-aanval het authenticatieniveau van de SAM- LSAD-kanalen kunnen downgraden en zo een ingelogde gebruiker nabootsen.

Voor eigenaren van systemen waar Samba op draait zijn er aanvullende maatregelen die naast het installeren van de update genomen kunnen worden en helpen bij het voorkomen van denial of service- en man-in-the-middle-aanvallen. De ontdekkers van de kwetsbaarheid adviseren beheerders en gebruikers om de beschikbare update zo snel als mogelijk te installeren, aangezien ze verwachten dat de kwetsbaarheid op korte termijn zal worden aangevallen.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.