Ga naar inhoud

Nieuwe ransomware saboteert ook werking computer


Aanbevolen berichten

De meest ransomware versleutelt alleen bestanden en laat de werking van de computer ongemoeid, maar onderzoekers waarschuwen nu voor een nieuw exemplaar dat naast het versleutelen van bestanden ook verschillende programma's saboteert, waaronder browsers, virusscanners en Windowstools.

De ransomware wordt Manamecrypt genoemd en valt ook op vanwege de manier waarop de ransomware zich verspreidt. De meeste ransomware gebruikt e-mailbijlagen of exploits om zich te verspreiden, maar Manamecrypt is gebundeld met legitieme software, zo meldt het Duitse anti-virusbedrijf G Data. Het gaat in dit geval om een softwarebundel die uit het torrentprogramma uTorrent bestaat, aangevuld met de ransomware.

Eenmaal actief kopieert de ransomware allerlei bestanden naar een rar-bestand en voorziet die van een wachtwoord. De originele bestanden worden daarna verwijderd. Vervolgens blokkeert de ransomware allerlei programma's op de computer. Het gaat dan om anti-virusprogramma's, Windowstools zoals Systeemherstel, Taakbeheer en de Register-editor en monitoringsprogramma's, maar ook software zoals Steam en browservensters met daarin woorden als Amazon, YouTube, Facebook, Twitter en Vimeo.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.