Ga naar inhoud

Ransomware vraagt losgeld in iTunes-cadeaubonnen


Aanbevolen berichten

Er is een nieuwe ransomware-variant ontdekt die in tegenstelling tot veel andere varianten het losgeld niet in bitcoin vraagt, maar in iTunes-cadeaubonnen. Door een fout in de ransomware hoeven slachtoffers het losgeld echter niet te betalen om hun gegevens terug te krijgen.

Het gaat om de Alpha-ransomware die AES-256-encryptie gebruikt om de bestanden te versleutelen. Opmerkelijk aan de ransomware is dat het losgeld niet in bitcoin wordt vraagd maar in iTunes-cadeaubonnen. Een betalingsmiddel dat veel eenvoudiger te traceren is, aldus Lawrence Abrams van Bleeping Computer.

Onlangs verscheen er een andere ransomware-variant genaamd TrueCrypter die losgeld in Amazon-cadeaubonnen wilde zien en was er een variant voor Android die ook in iTunes-cadeaubonnen betaald wilde worden. In het geval van de Alpha-ransomware heeft de ontwikkelaar een fout gemaakt, waardoor onderzoeker Michael Gillespie een tool kon maken die bestanden kosteloos ontsleutelt. De ransomware vraagt een losgeldbedrag van 400 dollar.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.