Ga naar inhoud

Belgische politie waarschuwt voor openbare wifi-netwerken


Aanbevolen berichten

De Belgische politie heeft een waarschuwing voor het gebruik van openbare wifi-netwerken afgegeven, omdat uit onderzoek blijkt dat veel mensen van dergelijke netwerken onderweg gebruikmaken. Het onderzoek werd in februari door anti-virusbedrijf Avast in Barcelona uitgevoerd.

De virusbestrijder wilde aantonen hoe riskant gebruikers bezig zijn als het om openbare wifi-netwerken gaat. Voor de test waren er drie wifi-netwerken opgezet met de namen "Starbucks", "Airport_Free_Wifi_AENA" en "MWC Free WiFi". Het leek daardoor om algemeen bekende wifi-netwerken te gaan en een netwerk dat speciaal voor het Mobile World Congress in Barcelona was opgezet. Binnen 4 uur maakten meer dan 2.000 mensen verbinding met de netwerken. De onderzoekers zagen hoe bijna 62% van de gebruikers op Gmail inlogde of via Google naar informatie zocht. Daarnaast had iets meer dan de helft de Facebook-app geïnstalleerd en kon van zo'n 64% de identiteit van het apparaat en de gebruiker worden vastgesteld.

"Het resultaat is zeer verontrustend", aldus de Belgische politie. "Als die hotspots dus door hackers waren opgezet, dan hadden ze tientallen gegevens kunnen bemachtigen zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Wees dus voorzichtig wanneer u een openbare hotspot wilt gebruiken." Verder worden gebruikers op het risico van gedeelde mappen gewezen. "Wat voor uw smartphone geldt, geldt ook voor uw computer want hierin zijn gedeelde mappen zichtbaar voor uw collega's wanneer u met uw bedrijfsnetwerk verbonden bent. Ze kunnen echter ook zichtbaar worden via de openbare wifi-hotspot waarmee u verbinding maakt."

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.