Ga naar inhoud

Nep-update Windows vergrendelt computer voor losgeld


Aanbevolen berichten

Telefoonoplichters gebruiken steeds agressievere methodes om mensen op te lichten, waarbij zelfs het gebruik van malware niet wordt geschuwd. De telefoonscammers staan erom bekend dat ze mensen thuis bellen en laten weten dat er problemen met de computer zijn die tegen betaling zijn op te lossen.

Ook maken de oplichters gebruik van advertenties en pop-ups die waarschuwingen voor zogenaamde computerproblemen bevatten. In dit geval worden gebruikers gevraagd het nummer van een helpdesk te bellen. Er is nu een variatie van deze scam waarbij de oplichters malware inzetten. De malware zit waarschijnlijk gebundeld met andere software of kan zich bijvoorbeeld als een nep-versie van Adobe Flash Player voordoen.

Eenmaal actief wacht de malware totdat de gebruiker zijn computer herstart en laat daarna het bekende scherm zien dat er Windows-updates worden geïnstalleerd. Het gaat echter om een nep-update die opeens een melding toont dat de Windowsversie is verlopen of beschadigd. Ook verschijnt er een pop-up dat de licentiesleutel is verlopen en er een helpdesk moet worden gebeld. Deze helpdesk vraagt vervolgens 250 dollar om de computer te ontgrendelen.

Het vergrendelscherm blijkt echter via de toetsencombinatie Ctrl+shift+s te kunnen worden uitgeschakeld, zo meldt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Volgens analist Jerome Segura is het een verontrustende ontwikkeling, omdat deze vergrendelschermen veel lastiger zijn te verhelpen dan de pop-ups en browserwaarschuwingen die voorheen vaak werden gebruikt.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.