Ga naar inhoud

ISC ziet sterke toename van scans op poort 23


Aanbevolen berichten

Het Internet Storm Center (ISC) waarschuwt voor een sterke toename van scans op poort 23 (Telnet). Mogelijk is dit het gevolg van een worm die systemen via Telnet infecteert en vervolgens gebruikt voor het scannen naar andere kwetsbare systemen.

Via Telnet is het mogelijk om op afstand toegang tot een systeem te krijgen. Het protocol bestaat al sinds 1969 en wordt onder andere in embedded devices gebruikt, zoals routers, VoIP-telefoons, digitale videorecorders, televisies en industriële controlesystemen. Telnetscans richten zich volgens Johannes Ullrich van het ISC dan ook voornamelijk op dit soort apparaten. Is er een apparaat gevonden, dan wordt geprobeerd via een bruteforceaanval in te loggen.

Eenmaal ingelogd wordt er aanvullende malware geïnstalleerd. De malware zoekt naar andere kwetsbare machines of laat de besmette machine ddos-aanvallen uitvoeren. Of en wat soort malware voor de recente piek verantwoordelijk is, is onbekend. Ullrich adviseert in ieder geval om voorzichtig te zijn met het gebruik van Telnet-servers en al helemaal geen standaardwachtwoorden te gebruiken.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.