Ga naar inhoud

Adblock Plus in beroep tegen uitspraak Duitse rechter


Aanbevolen berichten

De ontwikkelaar van de populaire browserexensie Adblock Plus gaat in beroep tegen een uitspraak van de Duitse rechter die bepaalde dat het advertenties van de Duitse uitgever Axel Springer gratis moet whitelisten. De uitspraak volgt in een serie van rechtszaken waarbij Duitse uitgevers het gebruik van adblockers wilden verbieden. De Duitse rechters oordeelden steeds dat het gebruik van dergelijke software legaal is.

Axel Springer ging daar tegen in beroep. Wederom oordeelde de rechter dat internetgebruikers vrij zijn om adblockers te installeren. De Duitse uitgever had ook een tweede verzoek bij de rechter neergelegd, namelijk het verbieden van adblockers als die adblockers bepaalde advertenties toestaan en vereisen dat uitgevers hiervoor moeten betalen. Volgens de advocaten van Springer is dit oneerlijke concurrentie en de rechter ging hierin mee.

Whitelisting

Adblock Plus heeft een zogeheten 'Acceptable Ads Initiative' waarbij alleen advertenties worden toegestaan die aan bepaalde eisen voldoen. Grote uitgevers, zoals Springer, moeten betalen om op deze whitelist terecht te komen. Door de uitspraak moet Adblock Plus nu de manier waarop het whitelisting aan Axel Springer aanbiedt veranderen en de uitgever, in het geval de advertenties aan de gestelde eisen voldoet, gratis whitelisten. De ontwikkelaar van Adblock Plus gaat dan ook bij het Duitse hooggerechtshof in beroep en verwacht dat de uitspraak hier ongedaan zal worden gemaakt.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...