Ga naar inhoud

Lenovo waarschuwt voor zero day-lek in bios ThinkPad-laptops


Aanbevolen berichten

Computerfabrikant Lenovo heeft een waarschuwing afgegeven voor een zero day-lek in het bios van ThinkPad-laptops waarvoor nog geen beveiligingsupdate beschikbaar is. Via de kwetsbaarheid kan een aanvaller die beheerderstoegang tot het systeem heeft de schrijfbeveiliging van het bios uitschakelen en zo het bios infecteren. Ook is het mogelijk om beveiligingsmaatregelen van het besturingssystemen uit te schakelen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om Secure Boot en Virtual Secure Mode van Windows 10. De onderzoeker die de kwetsbaarheid ontdekte maakte de details en aanvalscode bekend zonder eerst Lenovo te informeren. Daardoor is er nog geen beveiligingsupdate beschikbaar. Lenovo stelt dat het de kwetsbare bios-code niet zelf heeft ontwikkeld, maar dat die van een onafhankelijke bios-leverancier afkomstig is die nog niet is gevonden.

Daardoor bestaat het risico dat het bios-lek ook in de systemen van andere computerfabrikanten aanwezig is. Iets wat Lenovo nu samen met Intel en andere verschillende bios-leveranciers aan het uitzoeken is. Op dit moment zou er ook met deze partijen worden samengewerkt om een beveiligingsupdate voor de kwetsbaarheid te ontwikkelen. Wanneer die precies verschijnt is nog onbekend.

Bios staat voor basic input/output system en is een verzameling basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Het is essentieel voor de werking van de computer en tevens de eerste belangrijke software die wordt geladen. Een beveiligingslek in het bios kan dan ook vergaande gevolgen hebben.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...