Ga naar inhoud

Malware steelt data van offline computer via geluid harde schijf


Aanbevolen berichten

Israëlische onderzoekers hebben malware ontwikkeld die het geluid van de harde schijf gebruikt om gegevens op computers die niet met internet verbonden zijn naar apparaten te versturen die wel internettoegang hebben. De onderzoekers noemen hun aanval "DiskFiltration".

Vanwege het risico op aanvallen is het een veel gegeven advies om computers met vertrouwelijke data niet op internet aan te sluiten. Een offline computer kan nog steeds worden geïnfecteerd, bijvoorbeeld via usb-sticks. Om vervolgens van een besmette offline computer data te stelen ontwikkelden onderzoekers verschillende methodes, zoals het gebruik van de speakers, zowel intern als extern, om via geluidssignalen de gegevens direct naar de aanvaller of een wel met internet verbonden besmette computer of smartphone terug te sturen.

Als oplossing kregen beheerders van offline computers het advies om de speakers van het systeem uit te schakelen of te verwijderen, om zo een 'audio-gap' te creëren. Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israël hebben echter verschillende manieren gevonden om zelfs van dit soort systemen gegevens te stelen. In juni kwamen ze met Fansmitter, kwaadaardige code om via de ventilatoren van de computer gegevens door te sturen. Nu presenteren ze "DiskFiltration".

Deze malware gebruikt de leesarm van de harde schijf om lees- en schijfoperaties uit te voeren. Dit veroorzaakt een akoestisch signaal dat kan worden gebruikt om informatie naar een apparaat in de buurt te versturen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een besmette laptop, smartwatch of smartphone die over een microfoon beschikt en mogelijk met internet verbonden is. Op deze manier is het mogelijk om over een afstand van maximaal 2 meter 180 bits per minuut te versturen.

Volgens de onderzoekers is deze malware vooral interessant voor het aanvallen van systemen die niet met internet verbonden zijn of van computers die wel internettoegang hebben, maar waarvan de internetverbinding door ids- en ips-systemen wordt gemonitord. Om de aanvallen te voorkomen adviseren de onderzoekers om de harde schijven door stillere modellen of ssd's te vervangen, speciale kastjes te gebruiken of een zone in te stellen waarbij het bijvoorbeeld niet is toegestaan om in een ruimte met gevoelige systemen een smartphone mee te nemen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...