Ga naar inhoud

Onderzoekers ontwikkelen firewall voor usb-apparaten


 Delen

Aanbevolen berichten

Onderzoekers hebben een firewall voor usb-apparaten ontwikkeld om zo allerlei soorten usb-aanvallen te voorkomen. Door de complexe aard van usb is de echte functionaliteit voor gebruikers verborgen en besturingssystemen vertrouwen blindelings alle aangesloten usb-apparaten.

Dit heeft voor verschillende aanvallen gezorgd, bijvoorbeeld usb-sticks die de computer laten geloven dat ze een toetsenbord zijn en vervolgens allerlei commando's uitvoeren waardoor een aanvaller volledige controle krijgt. Als oplossing voor dit probleem bedachten onderzoekers van de Universiteit van Florida en Universiteit van Illinois "USBFILTER". Dit is een firewall die op pakketniveau toegangscontrole over usb-apparaten geeft en kan voorkomen dat ongeautoriseerde apparaten verbinding met de computer maken.

Het filter is namelijk in staat om individuele usb-pakketten naar de verantwoordelijke processen te herleiden en ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Niet alleen kan USBFILTER bepaalde usb-apparaten blokkeren, het kan ook de toegang tot een bepaalde applicatie beperken. Zo is het mogelijk om in te stellen dat alleen Skype de webcam mag benaderen. De impact van de firewall op de prestaties, bij bijvoorbeeld het kopiëren van bestanden, is volgens de onderzoekers verwaarloosbaar. De code van USBFILTER is via GitHub te downloaden.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...