Ga naar inhoud

Nieuwe methode kan Trojaanse paarden in chips vinden


 Delen

Aanbevolen berichten

Wetenschappers van de universiteit van San Diego hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het vinden van Trojaanse paarden in computerchips. Of het nu om smartphones, routers of computers gaat, ze bestaan vaak uit allerlei onderdelen en chips. Het is echter mogelijk om chips zo te programmeren dat ze bepaalde taken uitvoeren, zoals een aanvaller toegang verlenen of gevoelige informatie doorsturen.

Dit probleem wordt nog eens door de logistieke keten vergroot, aangezien de chips over de hele wereld worden geproduceerd. "Hardware Trojans", die ook nog eens lastig zijn te detecteren, hebben dan ook allerlei voordelen voor aanvallers. Om dergelijke aangepaste chips toch te vinden hebben wetenschappers een nieuwe techniek bedacht die kijkt hoe de informatie zich door de logische poorten van een chip beweegt, net zoals het verkeer zich op een kruispunt beweegt en waar het zich aan de verkeersregels en -signalen moet houden. Als de informatie opeens naar een deel van de chip gaat waar het niet hoort te zijn, zal de nieuwe methode bepalen of het door een Trojaans paard komt of niet.

De onderzoekers noemen deze methode "Gate-Level Information-Flow Tracking" (GLIFT). Hierbij wordt er een label aan belangrijke data in een hardware-ontwerp toegevoegd. Is het doel bijvoorbeeld om te begrijpen waar een encryptiesleutel zich bevindt, dan wordt het label "vertrouwelijk" aan bits van de sleutel toegevoegd. De test-engineer kan dan kijken of de encryptiesleutel in een beveiligd deel van de chip blijft. Komt de encryptiesleutel echter buiten dat gebied, dan is de hardware mogelijk gecompromitteerd.

Volgens onderzoeker en hoogleraar Ryan Kastner zijn Trojaanse paarden in chips speciaal ontworpen om geen activiteit tijdens tests te vertonen. "Hardware-ontwerpen zijn complex en bestaan vaak uit miljoenen regels code. De standaardregel is om elke vijf regels een fout te verwachten. Mensen met verkeerde bedoelingen, bijvoorbeeld een boze werknemer, kan deze speciale fouten aan bepaalde patronen toevoegen die waarschijnlijk niet worden getest. Vervolgens wachten ze op bepaalde invoer om actief te worden." Via GLIFT moet dit toch worden opgemerkt. Kastner stelt dat de methode er dan ook voor moet zorgen dat fabrikanten met veel meer vertrouwen chips aan hun producten kunnen toevoegen die door iemand anders zijn ontwikkeld.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...