Ga naar inhoud

Onderzoekers omzeilen Windows UAC via Event Viewer


Aanbevolen berichten

Onderzoekers zijn er opnieuw in geslaagd om een beveiligingsfunctie van Windows 7 en Windows 10 te omzeilen die ongewenste aanpassingen aan systeeminstellingen moet voorkomen. Het gaat om Gebruikersaccountbeheer, ook bekend als User Account Control (UAC).

UAC werd met Windows Vista geïntroduceerd en toont gebruikers een pop-up als er iets in het systeem wordt aangepast. Onderzoekers Matt Graeber en Matt Nelson lieten eind juli al zien hoe ze UAC via Schijfopruiming konden omzeilen. Nu hebben ze een andere methode ontdekt, namelijk het gebruik van Event Viewer. Via Event Viewer is het mogelijk om logbestanden te bekijken van gebeurtenissen die zich binnen het besturingssysteem hebben voorgedaan.

Gebruikten de onderzoekers voor het omzeilen van UAC via Schijfopruiming een kwaadaardig dll-bestand, in het geval van de nu getoonde methode via Event Viewer gebeurt dit zonder aanvullende bestanden. Het lukte de onderzoekers om via Event Viewer een registerproces te kapen, PowerShell te starten en vervolgens met verhoogde rechten commando's op de machine uit te voeren.

De onderzoekers hebben de aanval op Windows 7 en Windows 10 gedemonstreerd, maar stellen dat waarschijnlijk ook andere Windowsversies kwetsbaar zijn. Om de aanval uit te voeren moet een aanvaller wel al toegang tot het systeem hebben. Graeber en Nelson laten niet weten of ze het probleem aan Microsoft hebben gemeld. Dat was wel het geval met de methode die van Schijfopruiming gebruikmaakte. De softwaregigant stelde destijds dat het niet om een beveiligingslek ging en was dan ook niet van plan om het op te lossen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...