Ga naar inhoud

Firefox wijzigt omgang rootcertificaten voor ouders en bedrijven


Aanbevolen berichten

Mozilla gaat aanpassingen in de manier doorvoeren waarop Firefox met rootcertificaten omgaat, waardoor de browser beter is geschikt voor bedrijven en andere beheerde omgevingen en ouders die het surfgedrag van hun kinderen monitoren. Rootcertificaten spelen een belangrijke rol op internet en zorgen ervoor dat browsers alleen ssl-certificaten accepteren die door vertrouwde certificaatautoriteiten zijn uitgegeven.

Windows heeft een eigen database met de rootcertificaten van certificaatautoriteiten die worden vertrouwd en browsers maken hier gebruik van. Dat geldt niet voor Firefox, dat over een eigen database met rootcertificaten beschikt. Dit kan een probleem zijn voor bedrijven en organisaties die hun eigen rootcertificaten beheren, bijvoorbeeld om het verkeer van werknemers te kunnen inspecteren of die eigen ssl-certificaten voor interne websites uitgeven. De bedrijven voegen in dit geval hun eigen rootcertificaat toe, zodat de ssl-certificaten die ze zelf uitgeven door de browser worden geaccepteerd.

Firefox zal in dit geval een waarschuwing geven, omdat het zoals gezegd over een eigen database met rootcertificaten beschikt en de rootcertificaten van de bedrijven niet herkent. Mozilla heeft nu een feature ontwikkeld waarbij Firefox in de Windows-database kijkt voor certificaatautoriteiten die door de gebruiker of systeembeheerder zijn toegevoegd. Als Firefox een dergelijke certificaatautoriteit tegenkomt zal het voortaan ook van deze partij de ssl-certificaten accepteren als het die op een website tegenkomt. De feature is nu alleen nog aanwezig in een testversie van Firefox 49 en moet handmatig worden ingeschakeld. Door de maatregel moet het volgens Mozilla eenvoudiger worden om Firefox binnen beheerde omgevingen te gebruiken.

Ouderlijke toezicht

De infrastructuur die Mozilla voor de omgang met certificaatautoriteiten buiten de eigen database ontwikkelde kan ook worden gebruikt voor ouderlijk toezicht, laat Mozilla-engineer David Keeler weten. Via Microsoft Family Safety kunnen ouders het surfgedrag van hun kinderen monitoren, door logs te verzamelen en websites te blokkeren. Onlangs liet Microsoft weten dat deze maatregel alleen met de eigen Edge-browser werkt. Mozilla meldt nu dat de nieuwe functionaliteit in de browser ervoor zorgt dat Microsoft Family Safety straks ook met Firefox werkt. De maatregel zal vanaf Firefox 50 worden ingevoerd. Daardoor krijgen kinderen als ze met Firefox websites bezoeken vanaf een Windows-account dat via Microsoft Family Safety wordt gemonitord geen foutmeldingen meer.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.