Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt bedrijven voor SMB1-protocol


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft bedrijven en organisaties gewaarschuwd om te stoppen met het bijna 30 jaar oude SMB1-protocol, dat Windows gebruikt voor het het delen van bestanden en printers op een lokaal netwerk. Vorige week publiceerde Microsoft een belangrijke update voor Windows SMB1 Server.

De software is onderdeel van alle ondersteunde Windowsversies. Via de kwetsbaarheid in SMB1 (Server Message Block) zou een aanvaller die over inloggegevens beschikt kwetsbare servers kunnen overnemen. "Als je deze beveiligingsupdate nodig hebt, heb je een veel groter probleem. Je maakt namelijk nog steeds gebruik van SMB1", zegt Microsofts Ned Pyle.

Hij wijst erop dat het SMB1-protocol bijna 30 jaar oud is. "En net als veel andere software die in de jaren 1980 is gemaakt, was het ontwikkeld voor een wereld die niet langer bestaat. Een wereld zonder aanvallers en zonder grote hoeveelheden belangrijke data", aldus Pyle. De 'naïviteit' van het protocol is volgens hem nauwelijks te bevatten.

SMB1 is namelijk onveilig en biedt geen bescherming tegen allerlei soorten aanvallen. Zo is het protocol zeer gevoelig voor man-in-the-middle-aanvallen. Daarnaast laten ook de prestaties en efficiëntie te wensen over. In de meeste gevallen is het protocol volgens Pyle niet nodig. Alleen in bepaalde situaties kan het gebruik te verantwoorden zijn, zoals bij oude multifunctionele printers, systemen die op Windows XP of Server 2003 draaien of oude beheersoftware. Pyle adviseert bedrijven dan ook om SMB1 van clients en servers te verwijderen. Microsoft heeft bedrijven inmiddels om feedback gevraagd over het standaard uitschakelen van SMB1 in Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.