Ga naar inhoud

Firefox en Chrome kunnen levensduur ssd-schijven verkorten


Aanbevolen berichten

Een functie in Firefox en Google Chrome die gebruikers in het geval van crashes moet helpen kan er juist voor zorgen dat ssd-schijven minder lang meegaan, zo heeft een onderzoeker ontdekt en is inmiddels door Mozilla bevestigd. Firefox maakt continu een back-up van de huidige sessie op de harde schijf.

De browser doet dit zodat in het geval van een crash alle geopend tabs en websites bij een herstart kunnen worden hersteld. De manier waarop Firefox dit doet genereert echter zeer veel data die continu naar de harde schijf worden geschreven. Het kan om meer dan 10GB aan data per dag gaan, zo ontdekte Sergei Bobik. De hoeveelheid data die naar een ssd kan worden geschreven is echter beperkt.

Firefoxgebruikers kunnen de interval waarop de back-ups worden gemaakt in de browser aanpassen door eerst "about:config" in de adresbalk in te voeren en vervolgens naar de optie "browser.sessionstore.interval" te zoeken. Standaard staat het op 15 seconden ingesteld. Bobik veranderde dit naar 30 minuten en zag de hoeveelheid data naar 2GB per dag afnemen. De onderzoeker adviseert eigenaren van goedkopere ssd-schijven om hun Firefox-instellingen aan te passen, aangezien deze harde schijven zijn beoordeeld om 20GB aan data per dag weg te schrijven en Firefox in dit geval al voor meer dan de helft verantwoordelijk is.

Firefox-ontwikkelaar David Rajchenbach-Teller laat op het blog van Bobik weten dat hij één van de verantwoordelijken voor deze functie en de belasting van ssd-schijven is. "We zijn bekend met het probleem, maar het verhelpen vereist een compleet nieuwe architectuur van de sessieherstelfunctie. Dit is iets dat we nog niet hebben gedaan, aangezien sessieherstel erg belangrijk voor gebruikers is, dus dit moet zeer zorgvuldig met voldoende mankracht worden uitgevoerd." Nadat Bobik het probleem in Firefox had aangetroffen besloot hij ook Google Chrome te testen. Deze browser bleek 24GB per dag aan data weg te schrijven.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.