Ga naar inhoud

Hersengolven de wachtwoorden van de toekomst?


Aanbevolen berichten

Het gebruik van wachtwoorden is in de toekomst mogelijk niet meer nodig. Een onderzoeker in de VS doet onderzoek naar identificatie door middel van hersengolven. Hersengolven kunnen tot een hoge mate van nauwkeurigheid gebruikt worden om personen te identificeren, aldus Abdul Serwadda van de Texas Tech University in zijn paper A New Modality for Brain Activity-Based Biometric Authentication.

De onderzochte methode werkt met EEG en vereist derhalve wel dat de gebruiker een apparaat op zijn hoofd draagt dat de hersenactiviteit meet. Terwijl de gebruiker achter de pc zit worden zijn hersengolven voortdurend gescand en verifieert de computer regelmatig of dezelfde persoon er nog achter zit.

Aan het systeem zitten voor- en nadelen, aldus Techradar. Een voordeel is dat het systeem vaak verifieert of dezelfde persoon achter de computer zit, terwijl bij identificatie met een wachtwoord er maar één moment van controle is. Maar zelfs dat systeem is nog niet waterdicht. Als de gebruiker wegloopt en iemand anders gaat direct achter de computer zitten dan zou die nog even toegang tot de programma’s kunnen hebben.

Privacy

Een van de grote nadelen is het privacy-aspect. De waargenomen hersengolven worden ergens opgeslagen. Als een aanvaller, of zelfs een simpele app, daar toegang toe zou krijgen zou deze data informatie kunnen verschaffen over iemands emotionele toestand of andere persoonlijke kenmerken kunnen weggeven.

Volgens Serwadda is de technologie veelbelovend, maar moet er nog meer onderzoek worden gedaan en moet er niet te lichtzinnig over gedacht worden. Voorlopig blijft het in ieder geval nog bij experimenten.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.