Ga naar inhoud

Microsoft-tool moet netwerken tegen hackers beschermen


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft een gratis tool ontwikkeld die moet voorkomen dat hackers op een netwerk waardevolle informatie kunnen verzamelen om zo andere machines over te nemen. Net Cease, zoals de tool heet, verandert de standaard rechten van Net Session Enumeration (NetSessionEnum).

Zodra aanvallers een systeem in een netwerk hebben gehackt moeten ze hun volgende doelwit vinden, met name gebruikers met hogere rechten, zo laat Microsoft weten. Is een dergelijke gebruiker achterhaald, dan moeten de aanvallers weten op welke computers deze gebruiker heeft ingelogd, zodat uiteindelijk zijn inloggegevens kunnen worden gestolen. Door Net Session Enumeration tegen een domeincontroller of andere bestandserver te gebruiken kunnen aanvallers dergelijke informatie achterhalen.

Onlangs zijn er verschillende tools verschenen die dit proces automatiseren. Net Cease verandert zoals gezegd de permissies van Net Session Enumeration. Dit moet voorkomen dat aanvallers op eenvoudige wijze de eerder genoemde informatie kunnen verkrijgen om zich vervolgens lateraal door het netwerk van de organisatie te bewegen. De tool, eigenlijk een PowerShell (PS) script, is getest op alle moderne Windowsversies vanaf Windows 7. Microsoft stelt dat het script waarschijnlijk ook op oudere Windowsversies zal werken.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.